Utbrottet av ehec-smittan i Tyskland har gett stora rubriker både internationellt och i Sverige. Att smittan denna gång kommer från spanska gurkor skrivs det mycket om men länsveterinären på Gotland,
Agneta Norström Karlsson, tycker att kopplingen tillbaka i kedjan saknas.
- Nu fokuserar man på spanska gurkor men det är ju vattnet som gurkorna vattnats med som var smittat.
Ehec-bakterierna finns i en procent av alla nötkreatur. Via gödsel, om det kommer i kontakt med vattnet, sprids smittan vidare till växter och människor.
Jordbruksbygd
Den här gången kom smittan troligen från Spanien men det kan lika gärna hända i Sverige och här på Gotland.
- Vi är en jordbruksbygd, det får vi inte glömma bort. Det är också så att ju större lantbruksenheterna blir desto mer gödsel som kan läcka ut i vattnet.
Agneta Norström Karlsson pekar på fler risker som är specifika för Gotland. Ön har svårigheter att hålla god vattenkvalitet på grund av berggrunden med mycket sprickor. Dessutom finns det allför många enskilda avlopp på ön som inte fungerar som de ska och riskerar att läcka ut bakterier i vattnet.
Stor risk
- En människa som insjuknat utsöndrar extremt mycket bakterier och då är risken att smittan sprids vidare mycket stor.
Agneta Norström Karlsson vill inte skrämmas, bara fokusera på riskerna och lyfta fram att man måste vara lika noga med att skölja grönsaker som producerats på Gotland som de som kommer från Spanien.
På Gotland blev ett antal personer förra året smittade av ehec-bakterier.
De hade vistats på en mjölkgård. Det gick dock inte att klarlägga varifrån de fått smittan. Det kan ha varit från djuren på gården men det behöver inte ha varit det.