Risk- och konsekvens- beskrivning saknas

- Förslaget om nedskärningar i räddningstjänsten är en för viktig fråga för beslut i kommunstyrelsen. Vi socialdemokrater ser att det allvarligt kan påverka det gotländska samhället. Och utan en risk- och konsekvensanalys måste frågan diskuteras i kommunfullmäktige, säger Björn Jansson ( s) 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Gotland2007-05-25 06:00
I går kväll hade den heltidsanställda personalen vid Visby brandstation bjudit in alla i kommunstyrelsen och övriga kommunpolitiker till informationsmöte inför beslut om nedskärningar i räddningstjänsten på Gotland.
Men av ks 15 ordinarie ledamöter var det bara Björn Jansson (s) och Eva Gahnström (c) som hörsammade inbjudan.
Den 31 maj är ett avgörande datum då beslut kan fattas.
Då är ärendet en punkt på dagordningen vid kommunstyrelsens sammanträde.
- I dag är vi 29 heltidsanställda och kan klara att minska styrkan med två. Med 27 man klarar vi verksamheten, men inte med föreslagna 24. Vi vill visa på de faktiska riskerna och konsekvenserna av den föreslagna minskningen med fem man, säger brandmästare Henrik Johansson som tillsammans med kollegorna ger sin analys av räddningschefens föreslagna personalbantning.
Många ur den en heltidsanställda personalen vid Visby brandstation kom till torsdagskvällens möte med avsikt att ge de förtroendevalda politikerna ett fördjupat underlag till sparförslaget. Den konsekvensanalys som räddningschefen presenterat har underkänts av personalen som framhåller att en lagstadgad risk- och konsekvensanalys saknas inför det avgörande beslutet.

Arbetslag
- Grundbehovet är att det alltid måste finnas ett arbetslag fem man i tjänst med olika befattningar. Dessa måste ersättas och får inte vara färre, dygnet om, året runt, enligt Gotlands kommuns handlingsprogram till skydd mot olyckor.
- För att kunna bedriva vår verksamhet krävs därför en övertalighet på sju man. Det innebär att vi skulle kunna minska vår nuvarande övertalighet med två man men inte med fler, då äventyras säkerheten för tredje man.

Dokumentation
Process räddningsinsats är dokumentet där räddningstjänstens heltidspersonal i Visby samlat sin dokumentation på praktiska och ekonomiska konsekvenser av sparförslaget med personalnedskärningar.
Bland rubrikerna står stopp för interna utbildningar, försvinnande vattendykeri, minskad kompetensutveckling, minskad heltidsutbildad personal och stopp för utbildning av rökdykare,
- I dag har vi större krav på oss och det innebär större krav på utbildning och speciell kompetens. Vi heltidsanställda på Visby brandstation har en spetskompetens medan deltidsbrandmännen runt om på Gotland har ett ordinarie jobb och deras arbetsgivare lånar ut dem till räddningstjänsten. Vi behövs i samverkan, konstaterar brandmästare Jonatan Ahdrian.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!