RISKEN Inte nog med jordgubbar och potatis i midsommar

Kylan går hårt åt de gotländska lantbrukarna. På Stenhuse gård överlevde sparrisodlingen veckans första frostknäpp, men natten till torsdagen blev det för mycket. Nu är även jordgubbarna i riskzonen.

Tomas Stenhuse menar att risken är stor att det kommer att råda brist på jordgubbar i midsommar, om det inte blir varmare väder snarast.

Tomas Stenhuse menar att risken är stor att det kommer att råda brist på jordgubbar i midsommar, om det inte blir varmare väder snarast.

Foto: Montage. Kallestad, Gorm/TT och Rolf Jönsson/arkiv

Gotland2020-05-14 17:31

Redan i början av veckan vittnade gotländska sparrisodlare om stora förluster till följd av kylan.

På Stenhuse gård i Sanda överlevde primören veckans första frostknäpp, men när temperaturen än en gång gick ner under noll blev det för ansträngt för sparrisarna.

– Inatt frös det av alltihop. Det är bara att bita i det sura äpplet. Man får inte låta det beröra en för mycket, då blir det jobbigt. Dels är man ganska luttrad för det är i princip alltid något som händer varje år, säger Tomas Stenhuse som driver gården.

Sparrisodlingen tar upp 19 hektar och i frosten förlorade gården runt 20 procent av skörden. För Tomas Stenhuses del innebär det minst en halv miljon kronor.

– Det är inte bara att man förlorar pengar och skörd. Det är även mycket personal som är här för att skörda sparris och som då inte får några jobb, så det blir en förlust för dem också. Nu har jag i alla fall jobb åt dem så länge med ogräsrensning, säger han.

Hans förhoppning är att nästa skörd kommer att vara redo om en vecka, men det beror på vädret. Det är inte heller bara sparrisen som har påverkats av det kalla vårvädret. Jordgubbarna har ännu inte kommit igång som de borde.

– Risken är att det inte kommer att finnas tillräckligt med jordgubbar till midsommar om det inte kommer lite klok värme, säger Tomas Stenhuse. 

På Stora Tollby gård i Fole vaknade man också upp till en dyster syn på torsdagen. Där hade potatisblasten fått kraftiga frostskador, enligt ägaren Andreas Wiklund. 

– Ja det kunde ju ha varit roligare. Det här innebär att potatisen blir försenad eftersom plantan måste börja växa om. Jag tippar på att det är ungefär hälften av midsommarskörden som har skadats. Så har vi otur kommer det att finnas viss brist av färskpotatis i midsommar, säger han. 

I förebyggande syfte hade de lagt ut väv och frostvattnat, men det hjälpte inte den här gången.

– Vi har gjort vad vi kan och det finns ju en rimlig gräns för vad man kan göra och vad man har råd att göra. Hela odlingsbranschen är ett risktagande eftersom vi påverkas av väder och vind. Man försöker göra allt i sin makt men i slutändan är det ens egen plånbok som påverkas, säger Andreas Wiklund.

Samtidigt framhäver både han och Tomas Stenhuse att det gäller att se framåt, försöka att hitta lösningar och att försöka tänka positivt. 

Karta: Stenhuse Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!