Oviss framtid för regionens medicinrobotar

Såväl hemtjänstens brukare som anställda har varit nöjda. Men innan avtalet med leverantören av läkemedelsautomaterna förlängs, måste regionen först lösa finansieringen.

För hemtjänstens brukare och personal har medicinautomaterna inneburit stora fördelar jämfört med att ha någon som kör ut mediciner på traditionellt sätt.

För hemtjänstens brukare och personal har medicinautomaterna inneburit stora fördelar jämfört med att ha någon som kör ut mediciner på traditionellt sätt.

Foto: Gunnar Westergren

Gotland2024-10-09 05:00

Vid årsskiftet löper avtalet med leverantören av läkemedelsautomater ut och Region Gotland har möjlighet att förlänga detta. Automaterna infördes under pandemin, där ett antal med hemtjänst ingick i försöket. Automaten blinkar och talar om när det är dags, och brukaren trycker då på en knapp och ut kommer en påse med tabletter.

Automaterna var från början en del i socialförvaltningens digitalisering, med statliga pengar. Försöket togs emot så bra att det under våren 2023 erbjöds till alla som har hemtjänst via regionen och privat hemtjänst.

Ökad trygghet och känsla av att klara sig själv var några av reaktionerna från de som fått automaten, som dessutom sparat tid för hemtjänstpersonalen. 

– De statliga pengarna räcker det här året ut. När vi ska förlänga såna här avtal är det alltid extra noga med skattebetalarnas pengar, säger hemtjänstchef Magnus Björk och berättar att regionen nu måste lösa finansieringen själva.

undefined
Magnus Björk, avdelningschef för hemtjänsten inom Region Gotland, hoppas att kostnaden för automaterna ska rymmas inom budgeten.

I dag har ett 90-tal med hemtjänst en läkemedelsrobot hemma. Kostnaden för dem landar på sammanlagt mer än en miljon kronor per år.

– Vi betalar en leasingavgift per månad för apparaterna. Jag hoppas och tror att vi ska få till en förlängning. Min önskan är att vi kan fortsätta med dem, säger Magnus Björk.

Att minska antalet kan bli en utväg för att lösa finansiering, men Magnus Björk menar att de även om de kostar kan löna sig.

– Det kostar mycket i körningar om en person måste åka ut med mediciner, i flera fall går det att räkna hem kostnaden för apparaterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!