Röda Korset: ”Märker en ökad oro för ekonomin”

När allt blir dyrare växer den sociala oron, konstaterar Röda Korset, både ute i landet och på ön. "De som blir mest utsatta i ett sånt här läge är de som var utsatta redan tidigare", säger verksamhetschefen Anna Klintbom.

"Vi är inte ekonomiska rådgivare. Så för oss handlar det mer om att stötta på andra sätt", säger Anna Klintbom.

"Vi är inte ekonomiska rådgivare. Så för oss handlar det mer om att stötta på andra sätt", säger Anna Klintbom.

Foto: Vilda Engström

Gotland2022-10-09 17:35

I takt med att mat och andra förnödenheter stiger i pris uppsöker fler och fler landets frivillig- och välgörenhetsorganisationer, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Tidigare har vi främst mött de som helt stått helt utanför samhället, papperslösa och andra. Nu kommer även de som har en inkomst, både barnfamiljer och äldre personer. Jag oroas över de långsiktiga konsekvenserna av det här, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare vid Svenska Röda Korset, till tidningen.

Röda Korset på Gotland arbetar inte aktivt med frågan, och därför är heller inte problematiken lika tydlig här. Men även på ön har man noterat att många går runt och grubblar över den dystra utvecklingen.

– I våra möten med människor märker vi en ökad oro för ekonomin. Folk undrar vad som kommer att hända, om priserna kommer att gå upp ännu mer och vad man i så fall ska ta sig till. Nu har också skolorna börjat, vilket medför vissa utgifter, säger Anna Klintbom, verksamhetschef för Röda Korset på Gotland.

undefined
"Vi är inte ekonomiska rådgivare. Så för oss handlar det mer om att stötta på andra sätt", säger Anna Klintbom.

Och hur gör ni för att möta den oron?

– Vi jobbar med de sociala frågorna, men vi är inte ekonomiska rådgivare. Så för oss handlar det mer om att stötta på andra sätt, bland annat genom att tipsa om vart man kan vända sig om man har de här problemen. Socialtjänsten, till exempel. Eller Fritidsbanken, om man inte har råd med skridskor till barnen.

Röda Korsets generalsekreterare säger att man numera möter en annan typ av människor. Kan man se något liknande här på Gotland?

– Ekonomin påverkar alla, ingen kommer undan. Så visst, oron ökar väl i alla samhällsgrupper. Sedan får man inte glömma att de som blir mest utsatta i ett sånt här läge är de som var utsatta redan tidigare, säger Anna Klintbom.

Frälsningsarmén är en annan organisation som – på riksnivå – upplevt en liknande tillströmning den senaste tiden. Men även i detta fall är trenden inte lika påtaglig på Gotland.

– Vi har inte ännu märkt av en markant höjning av hjälpsökande. Vi har ett ganska jämnt flöde av människor som är i behov av hjälp och som söker sig till oss. I första hand hjälper vi genom att ge en matkasse, men det finns även möjlighet att få samtal och stöd, skriver Lilli Lev, verksamhetssamordnare för Frälsningsarmén på Gotland, i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!