Röda korset visade upp sig i Roma med olika aktiviteter

Ett av Röda korsets mål är att verksamheten ska bli mer synlig för allmänheten. Ett steg i den riktningen är att arrangera möten i de olika distrikten på Gotland. Efter mötet i Hemse för ett par veckor sedan hade turen i lördags kommit till Roma, där loppmarknad, underhållning med Berra Alvengren samt en udda mannekänguppvisning var några av evenemangen.

Gotland2002-05-13 04:00

­ Det här handlar om att komma ifrån vardagsarbetet inom Röda korset, berättade regionchefen Mikael Sandgren som stod och iakttog aktiviteterna i Roma.
Däribland fanns en ovanlig mannekänguppvisning där de frivilliga modellerna bar kläder som hade samlats in till Kupan i Visby. Kläderna har sedan omsorgsfullt valts ut för att platsa på Romas catwalk, strax intill gamla Posten.
<span class=MR>Levande reklampelare</span>
Modellerna fungerade också som levande reklampelare eftersom kläderna var till salu. En blå, somrig dräkt ­ som ny ­ för 75 kronor var ett av erbjudandena.
Evenemanget var välbesökt. Men Röda korset är å andra sidan en stor organisation på Gotland; var tionde gotlänning är medlem.
­ I Sverige bygger verksamheten på frivilliga krafter, men så är det inte i alla länder. I bland annat Nya Zeeland är det främst tjänstemännen som driver verksamheten, berättade Mikael Sandgren.
­ Kuporna har gjort Röda korset synligt. De har varit mästerliga och verkligen blivit riktiga samlingspunkter. Röda korset är inte lika diskret som tidigare, ansåg regionrådsordföranden Anders Hammarskjöld som stod bredvid regionchefen.
<span class=MR>Framtiden</span>
Snart kom samtalsämnet att handla om organisationens framtid och vilka mål som är viktiga att uppnå.
­ Det är en jätteutmaning som ligger framför oss. Vi är visserligen en insamlingsorganisation, men samtidigt måste vi också diskutera vad som är vår roll i samhället, sade Mikael Sandgren.
Anders Hammarskjöld var inne på samma linje, men tog också upp det specifika för just en folkröresle.
­ En folkrörelse kan man inte förändra alltför snabbt. Och man kan inte peka med hela handen som i det militära, sade ordföranden, som själv har varit militär.
Att utveckla det sociala stödet är ett viktigt område, berättade han.
<span class=MR>Utsatta grupper</span>
­ Det finns många utsatta grupper som har det svårt. Äldre, sjuka och barn i splittrade familjer tillhör grupper som har kommit i kläm. Man letar inte efter individer, utan efter grupper, exempelvis barn som inte har någonstans att ta vägen efter skolan. Vi ska kunna erbjuda läxhjälp åt barn, sade Anders Hammarskjöld.
Stolthet, att inte vilja ta emot hjälp, kan vara ett hinder i föreningens strävanden att hjälpa.
­ Men man måste ju ändå nalkas det problemet. Samhället är ganska hårt i dag, menade Anders Hammarskjöld.
Samtidigt ska man inte konkurrera med annan social verksamhet, konstaterade Mikael Sandgren.
­ Vi måste närma oss det här med varsamhet. Vi har märkt att det finns områden som kommuner vill lämna över till oss eftersom vi "har ju så mycket resurser".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om