Rödén (L): "Vi kan inte fortsätta betala"

De gotländska hälso- och sjukvårdspolitikerna tar efter sina kollegor i Västra Götaland kring att sluta betala för medborgarnas vårdbesök på nätet.

Mats-Ola Rödén, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ställer sig bakom kravet från S att stoppa ersättningen till nätläkarföretag.

Mats-Ola Rödén, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ställer sig bakom kravet från S att stoppa ersättningen till nätläkarföretag.

Foto: Montage: TT, Rolf Jönsson

Gotland2021-02-11 20:55

Region Gotlands kostnad för nätläkare och annan digital vård fördubblas årligen, för år 2020 hamnade den på nästan fem miljoner kronor. 

Under torsdagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, beslutade man att gå vidare med ett förslag från Socialdemokraterna om att stoppa den här typen av kostnader för den gotländska vården.

– Vi står helt bakom förslaget som är kopierat från Liberalerna i Västra Götaland – som är första regionen som tagit i frågan. Vi är tvåa på bollen och det är jättebra att vi ställer oss bakom det här, säger Mats-Ola Rödén, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ett liknande scenario utspelade sig nämligen i Västra Götalandsregionen för några dagar sedan. Där har hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) föreslagit att regionen från 2022 inte längre ska betala någon ersättning till nätföretag som Kry och Min Doktor. 

Efter beslut i deras vårdvalsberedning, med stöd av samtliga åtta partier där, ska Västra Götaland utreda om det är juridiskt möjligt.

– Det är möjligt att det krävs någon lagändring, eller annan förändring på den nationella nivån, för att vi ska kunna göra detta. Vi vill dra igång en nationell diskussion, säger Jonas Andersson till TT.

Problemet är inte den här typ av vården i sig, utan att den räknas som utomlänsvård och därför inte är budgeterad för. När räkningen kommer måste den betalas ur ordinarie vårdbudget, förklarar Mats-Ola Rödén.

– Det är egentligen en fråga för SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som borde ha tagit fram en ny nationell plan för hur det här ska fungera. Förhoppningsvis vaknar de till efter det som skett i Västra Götaland, jag tror att fler regioner kommer att ansluta.

Från företaget Kry, som har vårdtjänster via nätet, hoppas man att regionerna ska ha is i magen, och avvakta en ny rekommendation från SKR.

– Vi tror att det är helt fel väg att gå och innebär att man hindrar en digital och trygg vård men också förbättrad tillgänglighet, säger Jonas Beltrame-Linné, presschef på Kry.  

Mats-Ola Rödén understryker att det inte handlar om att avskaffa den här typen av vård på distans, för gotlänningarna.

– Vi ska utveckla den. Antingen genom att bli bättre själva eller om vi skriver centrala avtal med nätläkarföretag. Men vi kan inte fortsätta betala de här pengarna, kanske tio miljoner nästa år, på bekostnad av vården på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!