Rödlistning hårt slag mot gotländska fiskare

Gotlands landskapsfisk piggvar är en av de fiskar som rödlistas i WWF:s nya fiskguide. Fisket fortsätter, men fiskarna räknar med lägre ersättning för fångsten.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Gotland2018-05-25 09:05

Med sin fiskguide vill Världsnaturfonden WWF få konsumenterna att göra medvetna val. Här får fiskarna grönt, gult eller rött ljus och när årets fiskguide lanseras har flera Östersjöarter fått en rödljusmarkering.

Torsken är en av dessa fiskar. Torsk som fiskats med trål i östa Östersjön går från gult till rött ljus i fiskeguiden och det innebär att all Östersjötorsk har fått rött ljus.

Piggvar från Östersjön går samma väg. WWF motiverar det med att det är svårt att bedöma beståndets status. Det finns inte heller några fångstbegränsningar och fisket kan leda till att man får sjöfåglar och tumlare i näten.

Att WWF avråder från att äta dessa fiskar betyder inte att de inte får fiskas. Fisket styrs av kvoterna och Johannes Klingvall, som driver fiskförädlingsföretaget Gutefisk i Herrvik, tänker inte sluta fiska piggvar och torsk.

– Vi rättar oss efter ICES och EU:s fiskeorgan och vi fortsätter att fiska. Vi har byggt vårt fiske på torsk, piggvar och flundra tio år. Nu kommer vi att få lägre ersättning för de fiskar som rödlistas, säger Johannes Klingvall.

Monica Nordin som arbetar i fiskbutiken i Sysne tror också att WWF:s råd till konsumenterna kommer att påverka både utbudet och priset:

– Det kommer att bli problem. Vi får ta mer fisk från Göteborg och det blir höga transportkostnader.

Men både Johannes Klingvall och Monica Nordin ser själva att piggvarsfångsterna har minskat.

– Vi får nästan ingen piggvar längre och när vi får den är den väldigt liten, säger Monica Nordin.

Johannes Klingvall för en ojämn kamp mot sälen i sitt fiske. Den växande sälstammen har gjort att det är så gott som lönlöst att fiska runt Gotland och han har flyttat fisket till Skåne, men även där är sälstammen nu så stor att den orsakar problem. Sälar biter sönder näten och äter upp fångsten.

– Just nu är sälen väldigt aggressiv. Den sista månaden har fångsten minskat från 3-400 kilo om dagen till 100 kilo.

Det är tufft att vara fiskare just nu, konstaterar Johannes Klingvall:

– Jag tycker att man borde rödlista oss kustnära fiskare också.

Av de 13 Östersjöfiskar som finns med fiskguiden får bara tre grönt ljus. Det är abborre från Rigabukten, strömming från östra Östersjön och skarpsill. Flundran får gult ljus i guiden.

WWF:s fiskguide

Fiskguiden är WWF:s konsumentguide för mer hållbara köp av fisk och skaldjur. Guiden i Sverige har getts ut sedan 2002 och omfattar mer än 70 av de vanligaste fisk- och skaldjursarterna som finns på den svenska marknaden.

WWF:s bedömning grundar sig på hur bestånden mår, om kontrollen är effektiv och fiskets påverkan på ekosystemet.

Fiskarna får grönt, gult eller rött ljus. En art kan få olika bedömningar beroende på var och hur den är fiskad.

Källa: WWF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om