Röjningen efter Alfrida pågår fortfarande

Regionens röjningsarbete efter stormen Alfrida pågår fortfarande. Hittills har arbetet kostat mer än en halv miljon kronor.

Stormen Alfrida slog hårt mot framför allt norra Gotland.

Stormen Alfrida slog hårt mot framför allt norra Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-11 11:00

Det blåste rejält på Gotland när stormen Alfrida kulminerade den 2 januari. I likhet med många andra fastighetsägare drabbades Region Gotland.

Regionen är en stor markägare. Förutom sina tomter och parker har regionen också mer än 1 700 hektar produktiv skogsmark och här pågår efterarbetet fortfarande.

– Det som har varit farligt på våra marker har vi tagit hand om, men vi har ännu inte rensat upp i alla skogar, säger Christian Strängborn som är chef för regionens parkenhet.

Stormen Alfrida slog hårdast mot norra Gotland och det är också här som parkenheten har haft mest röjning. Det mesta har man klarat med egen personal.

– Men i ett område i Kappelshamn behövde vi ta bort stora träd intill privata hus och då var vi tvungna att ta in entreprenörer med skogsmaskiner, säger Christian Strängborn.

För parkenheten har stormen också fått ekonomiska konsekvenser. Hittills uppgår kostnaderna för röjningsarbetet till 518 000 kronor. I teknikförvaltningens delårsrapport konstaterar man att stormskadorna har inneburit att det vanliga uppdraget har fått stå tillbaka.

– Vi har klarat vår drift med renhållning och grönytor, men vi har fått skära lite hör och där och det finns en risk att året slutar med en förlust, konstaterar Christian Strängborn. 

Kraftiga stormar har blivit vanligare, men Christian Strängborn tror inte att det är någon mening med att avsätta en särskild budget till detta.

– Visst skulle vi kunna ha en slant i beredskap, men det är svårt att förutsäga hur mycket som behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om