Röken i Dalhem kan innehålla giftiga ämnen
Det mesta av de 880 ton grovsopor som deponerats på tippen i Dalhem har nu brunnit upp. Svart rök har sedan i onsdags bolmat upp från brinnande sopor.
Räddningstjänsten hade att välja mellan pest eller kolera, skulle man försöka släcka storbranden i soporna med vatten kunde eventuella giftiga ämnen spridas till grundvattnet. Å andra sidan kan en förbränning av sopor utan rening skicka mängder av giftiga ämnen med röken till miljön.
- Det som ligger i högen går upp i rök. Det är inte bra, men det finns andra avfallstyper som ger värre miljöskada om de brinner, säger Mikael Johnsson på Avfall Sverige som är samarbetsorganisation för landets renhållningsbolag.
Förbränning av sopor sker normalt vid höga temperaturer, och rökgaserna renas innan de släpps ut i miljön. Sedan i onsdags har svart rök orenat spridits från tippen i Dalhem. Enligt Mikael Johnsson kan rökgaserna innehålla exempelvis dioxiner.
- Men då måste det finnas tillgång till klor i soporna. Klor finns i salter i hushållssopor, men också i till exempel PVC-plast. I en sådan här brand finns det risk att dioxin bildas, men jag har svårt att uttala mig om mängderna, säger han.
Ökad risk för bränder
Dioxin är mycket farligt. Men enligt Mikael Johnsson ska man ta riskerna efter branden på Dalhemstippen med förnuft. Mängden klorhaltigt avfall brukar vara begränsad i den här typen av sopor.
I dag lagras allt mer brännbara sopor i landet och då ökar också risken för bränder. Att mängderna lagrade grovsopor i Dalhem var så stor berodde på att man haft problem med två krossverk.
Brandförloppet var mycket snabbt. Mikael Johnsson på Avfall Sverige menar att det i sådana fall är mycket viktigt med förebyggande åtgärder. Genom att dela upp soporna i mindre "avfallslimpor" med brandgator emellan underlättas släckningen vid en brand.
Får brinna vidare
Under torsdagseftermiddagen samrådde räddningstjänsten med personal på soptippen. Av rädsla för att nedsmutsat släckningsvatten ska rinna ner i grundvattnet har räddningstjänsten undvikit att använda vatten. Men möjligheten fanns att låta släckningsvatten rinna ner i en reservoar på området för att sedan pumpa det vidare till en tankbil.
- Vi kommer inte att använda vatten för att släcka, säger Jonathan Ahdrian på räddningstjänsten till GA efter mötet i Dalhem.
Av de totalt 880 ton soporna återstod i går eftermiddag 100 ton. För att påskynda förbränningen kommer Ragn-Sells tillsammans med en brandman att försöka röra om i de brinnande soporna, och övervaka förloppet.
- Det luktar ordentligt från bakelit och plaster som brinner. Under fredagen kommer rökutveckling att kvarstå, men sedan avtar den succesivt och rökplymen blir mindre, säger Jonathan Ahdrian.
Efter ett antal dagar kan förhoppningsvis folk i området snart andas ut och slippa den stickande röken av bränd plast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!