Rökförbud gav friskare anställda

Rökförbudet inom kommunen gav effekt.På knappt tre år fimpade var fjärde manlig och var tionde kvinnlig rökare inom socialförvaltningen.- Rökningen minskar i hela Sverige, men inte så här mycket. Det konstaterar en nöjd Jenny Sander, projektledare i kommunen.

<7GT_Bildrubrik>FRISKT. </7GT_Bildrubrik>Något snusförbud likt rökförbudet inom kommunen är inte aktuellt. Det säger Jenny Sander, ledare för projektet som ska få gotländska kommunanställda att dra ner på tobaken.

<7GT_Bildrubrik>FRISKT. </7GT_Bildrubrik>Något snusförbud likt rökförbudet inom kommunen är inte aktuellt. Det säger Jenny Sander, ledare för projektet som ska få gotländska kommunanställda att dra ner på tobaken.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-11-09 04:00
I januari 2008 infördes rökförbud på arbetstid bland de 1 700 anställda inom socialförvaltningen. Några månader senare infördes förbudet även inom de övriga delarna av kommunen.
Samtidigt erbjöds de anställda gratis tobaksavvänjning, med målet att förbättra personalens hälsa och därmed kommunens ekonomi.
En färsk utvärdering av hur tobakspolicyn påverkat socialförvaltningen visar att många valde att sluta röka helt, medan en fjärdedel drog ner på cigaretterna.

Nationellt uppdrag
Enligt hälsoekonomiska beräkningar har 13 miljoner kronor årligen sparats inom socialförvaltningen, när före detta rökare blivit friskare och sjukdagarna minskat, samtidigt som arbetstid inte spills för rökpauser.
Trots att det inte finns något snusförbud gjorde hjälpen med tobaksavvänjning även att nära en femtedel av snusarna lade av med sin last.
Enligt Jenny Sander, ledare för projektet Nationella tobaksuppdraget, är detta en lämplig väg att gå när det gäller till att minska snusandet.
- Vi kommer inte att driva på om något snusförbud. Rökningen påverkar andra påtagligt mer än snuset, och det är för kontroversiellt att införa en policy som få stödjer, säger hon.
Det handlar istället om att få kommunens anställda att välja sina tillfällen för att lägga in en prilla.
- Det finns patienter, brukare och kunder som inte uppskattar snusning. Men om man snusar medan man sitter på ett kontor är det annorlunda, säger Jenny Sander.
Närmast vill kommunen utreda hur man ska uppnå en tobaksfri arbetsmiljö för de anställda. Exempelvis boendeassistenter och personliga assistenter utsätts ofta för rök i brukarnas bostad.

Lagar kolliderar
- Där kolliderar lagstiftningarna. Brukarna har rätt att röka i sina egna hem, medan personalen har rätt till en rökfri arbetsmiljö, säger Jenny Sander.
Rökningen står för tio procent av sjukvårdsbördan i Sverige.
Rökningen kostar samhället 30 miljarder årligen i produktionsbortfall, sjukvårdskostnader och sjukfrånvaro.
I snitt kostar en rökare 13 700 kronor mer än ickerökare i sjukfrånvaro för arbetsgivaren, och 31 300 kronor i arbetstid som går åt till rökpauser.
Källa: Folkhälsoinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om