Rökningen minskar kraftigt

Sverige är världstrea i medellivslängd (cirka 80 år), har sjukvård i världsklass,är tillsammans med Finland säkrast land att föda barn i. Men nationellt finns det bekymmer.

Gotland2007-02-09 06:00
Det framgick när generaldirektör Gunnar Ågren, Statens folkhälsoinstitut talade i Visby på torsdagen.
Föreläsningen ingick i en dag om "Ett friskare Gotland blir ett rikare Gotland" och deltagare var ledande inom vård, folkhälsa med mera.
Gunnar Ågren nämnde hur infektionssjukdomar minskat kraftigt, att kroniska sjukdomar, främst hjärt- kärlsjukdomar, står för merparten av dödligheten och att psykiska sjukdomar ökar.
- Vi lever längre men vi mår inte alltid bra, sade han. Fyra stora sjukdomsgrupper står för 70 procent av all sjuklighet i Sverige. Högst står alltså hjärt- kärlsjukdomar, därefter psykisk ohälsa, tumörer och skador.
Han kom in på de elva folkhälsomålen och hur folkhälsopolitiken lyckats. Områden där man haft framgångar är bland annat tobaksarbetet, där rökningen minskat kraftig bland alla samhällsgrupper.
Allvarliga problemområden är alkohol och övervikt - bland annat minskad vardagsmotion.
Den stora hotbilden är alltså den försämrade psykiska hälsan med kraftigt ökning av ångest, oro, depressioner, och sömnproblem särskilt bland yngre kvinnor.
Gunnar Ågren tog också upp viktiga skäl för det kommande folkhälsoarbetet. Det är bättre och effektivare, inte minst kostnadsmässigt, att förebygga än att ingripa i efterhand. En bra folkhälsa är också bra för svensk ekonomi.
Eftermiddagen i går ägnades åt att diskutera gotländska folkhälsan och dagen var en del av arbetet med visionsarbetet 2025.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om