Roland Angelöws morfar var en av 84 som omkom i Hansa-katastrofen Nu donerar han en exakt miniatyr av fartyget till Visby domkyrka

Den 24 november 1944 förliste passagerarfartyget Å/B Hansa på väg mellan Nynäshamn och Visby. En av 84 omkomna var andrestyrman Adolf Lyth.
Fem år senare föddes hans dotterson, Roland Angelöw. I vuxen ålder kom han att bygga en exakt miniatyr av ångfartyget.
Nu donerar han modellen till Visby domkyrka, för att hedra minnet av Hansakatastrofens offer.

Gotland2004-05-22 04:00

Morgonen den 24 november 1944 befann sig ångbåten Hansa någon timmes färd från Gotland. Hon hade lämnat Nynäshamn 23.30 kvällen innan och beräknades anlända i Visby hamn vid 07.30. Så blev det aldrig.
Klockan 05.57 skakade en explosion båten och klöv den i två delar. Hon sjönk på några minuter och drog med sig 84 personer ner i djupet. Hansakatastrofen kom att bli den mest omskakande händelsen i Sverige under andra världskriget. Den efterföljande haveriutredningen visade att en torped avfyrats från ett främmande fartyg. En av tre närvarande ryska ubåtar, av ännu okänd anledning.
<span class=MR>På kommandobryggan</span>
En av de 84 var kapten Adolf Lyth. Han var andrestyrman på Hansa och stod på kommandobryggan när torpeden träffade. Hade Adolf levt i fem år till så skulle han ha hunnit möta sin dotterson, Roland Angelöw...
Nu blev det inte så. Dock, när Roland hade passerat de 30 bestämde han sig för att bygga en modell av ångfartyget. Det visade sig bli en dubbel utmaning. Trots kontakter med Gotlandsbolaget, Sjöfartsverket, Sjöhistoriska museet och många andra, lyckades han inte hitta några ritningar. Helhetsuppfattningen bildades slutligen med hjälp av en schematisk skiss i K G Anderssons bok, fotografier och intervjuer med före detta anställda på Hansa.
<span class=MR>Tre timmar varje kväll</span>
I tre månaders tid ägnade han bygget tre timmar varje vardagskväll. När modellen var färdig 1982 omskrevs den som "den första Hansamodellen hittills". Sedan dess har den prytt sin plats i Rolands bokhylla, med undantag för en kort visning i Skepparegillets lokaler och sedan i Visby domkyrka för tio år sedan, vid högtidlighållandet av katastrofens 50-årsminne.
Nu är den tillbaka i domkyrkan. För gott, är det tänkt...
­ Jo, jag har donerat den till domkyrkan. Jag vill hedra 84 människors död, varav en är min morfar, säger Roland.
<span class=MR>Donation med förbehåll</span>
Donationen kommer dock med ett förbehåll. Roland vill att modellen ska stå vid den enda gravplats de anhöriga har, en minnestavla i sten inne i kyrkan. Hansa är tänkt att placeras i en intilliggande glasmonter, berättar domkyrkovaktmästare Rolf Wattskog. Där finns sedan tidigare en modell av ett medeltida fraktskepp, en av Hansas livbojar och en bit reling från en av livbåtarna. Träbiten lossnade i samband med videoundersökningar av vraket, som hittades 1988, sex år efter Roland hade byggt sin modell.
<span class=MR>Montern inspekteras</span>
På tisdag ska länsantikvarie Joakim Hansson inspektera montern, för att avgöra om båten kan placeras där utan ingrepp på kyrkans känsliga interiör. Om allt går väl kommer Å/B Hansa inom kort att åter kunna skådas av allmänheten, precis som hon såg ut före den där ödesdigra höstmorgonen för snart 60 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!