Roma får sitt eget badparadis

Varplöse vattenpark ser ännu inte ut som något badparadis. Den gamla sockerbruksdammen är fylld med grus och betong. En sträng av sand och stora stenblock ligger längs kanterna.

FYND. Veronica Karlsson och Emilia Lautin Karlsson letade fynd på släpvagnsloppisen.

FYND. Veronica Karlsson och Emilia Lautin Karlsson letade fynd på släpvagnsloppisen.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-06-02 04:00
- Om en månad ska hela området vara fyllt med vatten igen, berättar Kjellåke Nordström, en av intressenterna i Varplöse vattenpark.
På Romadagen i lördags visade han romaborna och andra besökare runt i det som ska bli ett fint bad med Gotlands första 50-metersbassäng.

SM i simmning
- Här ska vi ha SM i simning om några år, lovar han Kjellåke Nordström som medverkar från Wisby simsällskap.
Bassängen är två meter djup. Storleken är 25x50 meter och gjord så att den ska kunna användas vid tävlingar.
-  Bassängen kommer också att fyllas men det tar lite längre tid. Vi måste trimma in reningsanordningen, säger Kjellåke Nordström och berättar att man helst inte vill använda klor.
För att kunna bygga hela anläggningen har den gamla dammen på en hektar torrlagts. I ena änden har den formats till en långgrund sandstrand. Delar av sidorna har kantats med stora klippblock.
Mitt i dammen ska ett hopptorn sättas upp och där är det fyra meter ner till botten. Under minst tre månader per år ska anläggningen vara öppen. En entré kommer att tas ut.
- Troligen blir det mellan 30 och 50 kronor, säger Kjell-Åke Nordström som hoppas att det blir något slags säsongskort för dem som utnyttjar parken ofta.
En av romaborna som kommit för att titta på Varplöse vattenpark minns hur det var förr.
- Här fick arbetarna inte bada. Det var tjänstemännens bad och området var inhägnat.
Arbetarna var hänvisad till dammen längre bort, den som är dubbelt så stor.
- Där finns fisk. Vi hade tänkt att ha båtar och kanoter i den, säger Kjellåke Nordström.

Företagsanda
Det är flera privata intressenter som satsat i vattenparken, som Klosterfastigheter, Brukshotellet och andra Roma-företagare. EU har bidragit med 4,9 miljoner kronor, vilket är omkring 60 procent av kostnaden. Resten ska vara egenfinansierat.
Förutom Varplöse bad som ska bli ett lockbete, sjuder det av verksamhet i resten av socknen också. Ett stenkast från dammen ligger gamla sockerbruket och silon.
- Här har ett 20-tal företagare hyrt in sig, berättar Kjellåke Nordström.
På lördagen passade företagare och föreningar på att visa upp sig. I området hölls marknad med en mängd aktiviteter. Det var tävlingar, luftgevärsskjutning, körnig med radiobilar och så förstås möjligheter att köpa och sälja varor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om