Ropen skalla –  midsommargubbar till alla

Till skillnad från förra året, då jordgubbsäsongen lyste med sin frånvaro inför midsommar, har årets gubbar mognat på nästan för bra.

Jordgubbar brukar ofta vara en bristvara till midsommar. I år verkar det snarare handla om det motsatta.

Jordgubbar brukar ofta vara en bristvara till midsommar. I år verkar det snarare handla om det motsatta.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2021-06-25 11:05

Att vara jordgubbsodlare verkar inte vara ett yrke för de som älskar att planera efter datum. Jordgubbarna själva verkar nämligen inte bry sig det minsta om i vilket ruta det står "midsommar" i kalendern. Vi som minns förra året vet att priserna på midsommargubbar var högre än någonsin, och skulle man ha sig en liter till gräddtårtan fick man både vässa armbågarna och vara beredd att öppna plånboken. Så ser det dock inte ut i år.

– Säsongen har egentligen startat normalt, men det mognar på snabbare. Toppen är den här veckan, till skillnad mot i fjol då det var veckan efter midsommar, säger Björn-Erik Franzén, som odlar eko-gubbar på Nickarve Gård i Hejdeby.

Även hos andra bärodlare har mognaden varit tidig i år. På Stenhuse gård är den tidiga sorten nästan slut och på Lilla Bjers i Västerhejde fick man till och med frysa in de första bären.

– Att frysa in de bär som kommer först känns galet, men är det inge folk på ön så är det inte, säger Göran Hoas vid Lilla Bjers.

Han menar att det blir svårare och svårare att planera odlingen. Både för jordgubbar och andra grönsaker.

– Vi har rödbetor på friland som är jättestora och fina – nu. Vi har avsatt en tunnel till att driva primörer tidigt, men nu är de på friland nästan större, kan det ha varit för varmt i tunneln?  Det är inte som det brukar, det vi upplever av klimatförändringarna är att det som är så kallat normalt, det kan man inte räkna med längre, säger Göran Hoas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!