"Rör inte vårt salladsbord!"
- Vi är faktiskt barn, som växer. Och då behöver vi grönsaker.Det säger nioåriga Lisa Zetterström.Hon och hennes klasskamrater i 3 a på Alléskolan i Visby har skrivit insändare för att protestera mot besparingar på skolmaten.
Grönsaker, bröd och mjölk är bland det viktigaste som serveras, och det som är sämst att spara in på, tycker Ingela Ekman, lärare i fyran på Alléskolan.
Foto: Tommy Söderlund
- Vi pratade om det i klassen och eleverna ville göra något för att försöka påverka. Några var inne på sittstrejk, men vi kom på att det kanske inte märks så mycket. Så det blev att vi skrev insändare istället. Vi tyckte det var ett bra sätt att snabbt få ut vad man tycker, berättar Anna Levin, lärare i klass 3 a på Alléskolan.
Vi besökte skolan när klassen hade lunch i går. Soppa stod på matsedeln och eleverna lassade på från det fina salladsbordet med tomat, gurka och sallad men också majs, bönor, broccoli, rödlök och svarta oliver.
- Vi orkar inte jobba lika mycket om de tar bort salladsbordet, tror Sonja Grahn-Knutas i 3 a.
- Nej, det är dumt att ta bort frukten och grönsakerna, instämmer Karin Nordin i 3 b, och tar en ny tugga av det stora äpplet.
Prishöjningar
Prishöjningar på mellan fem och sju procent märks i skolmatens budget. I måndags fick skolorna därför veta att det inte skulle serveras mjölk på fredagar, ingen frukt eller mjukt bröd till soppan och inget salladsbord. De massiva protesterna fick ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lena Celion, att gå ut med att skolorna kan vänta med neddragningarna tills nämnden haft sitt sammanträde.
- Det är svårt att spara på skolmaten, vi har trixat och ändrat recept för att få pengarna att räcka. Att byta ut ekologiska matvaror är inget alternativ, det får vi särskilda pengar till, säger Karin Lindberg, som arbetar på Säveskolan men även har personalansvar för Alléskolans matsal och i går fick rycka in som vikarie där.
Ingela Ekman, lärare i 4:an, berättar att man medvetet arbetat med - och lyckats - att få eleverna att äta mer och olika sorters grönsaker.
- Då vore det väldigt trist att ta bort det. Salladsbordet här är fantastiskt. Grönsaker, bröd och mjölk är nästan det viktigaste vi har. Det klarar sig barn länge på, så ska man spara så är det inte på det. Ett sätt är kanske att jobba för att barnen inte tar mer mat än de orkar äta upp.
Men också där ligger Alléskolan bra framme.
Jätteduktiga
- Barnen är jätteduktiga, det slängs väldigt lite mat här på skolan, säger Carina Leal Månsson, som arbetar i köket och matsalen.
Här intill kan du läsa insändarna från klass 3 a. Fler skolor arbetar med aktioner. Klass 8 H på Solbergaskolan bland andra. De arbetar med att samla namn till protestlistor som ska överlämnas till Lena Celion, men ska även skriva insändare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!