"Rosenquist ljuger", säger teaterstyrelsen
- Hans Rosenquist ljuger om sina meriter och därför kan han aldrig återvinna styrelsens eller ensemblens förtroende. Det säger länsteaterns styrelseordförande Claes-Göran Nilsson när det blivit känt att Rosenquists advokat meddelat att de kommer att stämma Länsteatern för grovt kontraktsbrott. Det handlar om en summa motsvarande tre årslöner, det vill säga kontraktstidens längd.
För andra dagen i rad hade styrelsen på Länsteatern på Gotland i går kallat till presskonferens om den blivande länsteaterchefen Hans Rosenquists agerande och den turbulens som gårdagens uppsägning förorsakat.
Som representanter för styrelsen medverkade ordförande Claes-Göran Nilsson och Tommy Wahlgren då vice ordförande Inger Harlevi inte var tillgänglig, samt teaterchef Örjan Herlitz.
Uppmanade uppsägning
Gårdagens hastigt nyinkallade presskonferens visade också att styrelsen redan i tisdags hanterade sanningen på ett icke förtroendeingivande sätt.
- Det är riktigt, som Hans Rosenquist skriver via sin advokat i ett brev till den gotländska pressen, att vi uppmanat honom att säga upp sig, men det är inte sant att vi hotat honom med skandal, säger Claes-Göran Nilsson.
- Vår uppfattning var att vi ville undvika att skada Hans Rosenquist och vi hade hoppats att saken därmed var utagerad.
Som exempel på de lögner som Rosenquist fabricerat berättar avgående teaterchef Örjan Herlitz om den världspremiär av en Jon Fosse-föreställning som Hans Rosenquist skulle ha premiär på den 7 oktober på Husets teater i Köpenhamn.
- Det fanns ingen pjäs och det blev aldrig någon premiär, berättar Örjan Herlitz.
Enighet
Redan vid anställningsförfarandet hade Länsteatern på Gotland förhoppningar om att de norsk-danska relationerna skulle innebära att även Länsteatern i framtiden skulle få en världspremiär av Fosse, något som skulle ge eko i hela teater-Sverige.
Styrelsen och ensemblen som var eniga att anställa Hans Rosenquist är i dag lika eniga att de gått på en nit när det gäller anställningen och att förtroendet nu är förbrukat, trots Hans Rosenquists dokumenterade kunskaper som regissör och konstnär.
- Då, när vi anställde honom, hade vi ingen anledning att misstro de uppgifter som Hans Rosenquist lämnade och nu är vi naturligtvis självkritiska att vi inte kontrollerat fullt ut. Det innebär i dag att vi känner en oerhörd besvikelse eftersom vi trodde vi engagerat en frisk fläkt till teatern, säger Tommy Wahlgren.
- Men för att arbeta vidare måste både styrelse och ensemble kunna lita till 100 procent på sin chef, säger Claes-Göran Nilsson.
Tror inte på skadestånd
Enligt teaterstyrelsen har Hans Rosenquist lovat ett förklarande brev, men något sådant har inte inkommit och Örjan Herlitz tror inte heller att det kommer något brev.
Däremot visar teaterstyrelsen upp delar av den uppsägning som Hans Rosenquist i tisdags mailade till Länsteatern. Vissa delar i uppsägningen vill de dock på inrådan av Svensk Scenkonsts jurist inte visa upp för pressen.
Scenkonst representerar den absoluta merparten av landets stads- och länsteatrar. Vad de hemliga delarna innehåller kan man i dag bara spekulera om. Att teatern efter en rättslig prövning blir skyldiga att betala skadestånd är det ingen i styrelsen som tror på.
- Det finns inte på kartan, säger Örjan Herlitz.
- Finns heller ingen anledning att spekulera om, säger Tommy Wahlgren.
Teaterstyrelsen erkänner att de gjort ett misstag, sådant kan hända säger de, men för teatern är det ändå ingen katastrof i ett läge där den gotländska publiken kommer som aldrig förr, ekonomin är god och det finns en fungerande ensemble.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!