Hösten är här och många kurar hemma eller på café med en kopp kaffe. Isa Boxer jobbar på H10 bar och café. Hon kommer från tedrickarnas förlovade land England – Visby tycker hon är en riktig kaffestad.
– I England är det inte alls så viktigt hur kaffet är. Här maler vi själva. "Verde" till espresso och "Fransk kontinental" till bryggkaffet, säger Isa Boxer.
Strax intill har butiken Kränku gått från att vara tehandel till att sälja allt mer kaffe.
– Folk frågar väldigt mycket och är nyfikna. Vissa är jättekunniga och vet precis vad de vill ha, säger Åsa Åberg.
På Gotland finns sedan i vintras två olika kafferosterier. Petronella Lindahl flyttade hem till Gotland igen för två år sedan och tog över Gotlands kafferosteri, som hennes pappa Bengt startat.
Hon märker en tydlig trend, där fler i dag väljer kaffebönor och bryggmetod med omsorg.
– Vi dricker mycket mörkrost här på ön. Jag tror att det beror på att vårt vatten är väldigt hårt och kalkrikt. Men trenden nu är att det kommer mycket ljusa rostningar också, säger hon.
I januari startade belgaren Jelle Van Echelpoel Gute rosteri på Stafva i Barlingbo.
– De senaste tolv åren har ett 50-tal små rosterier startat i Sverige. Belgien har drygt lika många invånare – men 170 rosterier. Intresset för kaffe har funnits längre där, men växer här och det är fler och fler som vill veta var kaffet kommer ifrån, säger han
Val av böna, malning, bryggtid och vattenkvalité styr smakupplevelsen. På Gotland behöver kaffebryggare kalkas av ofta.
– Att man kan styra över sin bryggning har blivit väldigt trendigt. Jag föredrar någon sorts handbryggning, säger Petronella Lindahl.
Sju till nio gram kaffe, helst så nymalet det bara går, till en dryg deciliter vatten – det tycker hon är lagom recept för att få ett smakrikt kaffe.
Vattnet ska inte nå kokpunkten, då bränns bönorna.
– En trend är också att kallbrygga sitt kaffe och låta det stå över natten. Fruktiga kenyanska bönor kan smaka nästan som juice, säger hon.
Det har också blivit vanligt att kaffeintresserade satsar på egna kvarnar, för att färskmala direkt vid bryggningen.
– Viktigt är att inte ha knivar utan malverk, så att inte bönorna hackas sönder. När man maler kommer alla smaker fram. Kaffe håller max sju dagar i öppnad påse, sedan försvinner mycket av smak och arom, säger Petronella Lindahl.