Röster om jordbävningskatastrofen

Gotland2004-12-28 06:00
Anders Lickhammer, Visby,
semestrar i Thailand med frun Kerstin och döttrarna Emma, 10, och Ida, 8.
? På söndagen var vi på en ö i sydvästra Thailand. Vi åkte till fastlandet med båt och kom in vid kvart över elva. Vi hann in med en kvarts marginal, visade det sig...
Familjen märkte inget av jordskalvet eller jättevågen som svepte in över öarna, utan tog en buss inåt landet till Trang, 30 mil från Phuket. Där befinner de sig nu.
Anders berättar att BBC, CNN och de thailändska nyheterna ständigt sänder nya bilder från katastrofen.
? Folk vallfärdar från öarna till fastlandet.
? Många svenskar kommer till Trang, virrar omkring och funderar över var de ska ta vägen. Många som såg vad som hände är i chock och vill inte stanna kvar.
Några gotlänningar har han inte haft kontakt med.
? Vi har träffat svenskar som var i Phuket och Koh Lanta. Det är helt osannolikt, det de berättar. Bungalows och människor fördes med vattenlinjen inåt land.
Familjen Lickhammer, som ofta reser till Thailand, räknar med att stanna kvar till den 7 januari, som planerat.
? Vi avvaktar här och ser om det går att åka ut till öarna på ett säkert sätt längre fram.
? Annars åker vi någon annanstans. Det är en efterchock. Vi var en kvart från att mista livet med våra barn.

Roland Bengtsson, Visby,
semestrar i Thailand med hustrun Arom
Paret befann sig inåt land i Patong när flodvågen kom.
? Vi märkte ingenting av det som hände. När vi gick ner till stranden såg vi förödelsen. Vattenskotrar och solsängar var uppsköljda 400-500 meter in i samhället. Bilar och motorcyklar var omkringkastade och jag såg bilar och bussar som låg inne i hus.
Paret flyttade till ett hotell i Phuket town som nu fungerar som uppsamlingsplats för drabbade.
Under gårdagkvällen anlände 500 personer från Phi Phi island, den hårdast drabbade thailändska ön.
??En del är bandagerade och när människorna återförenas här kramas de och gråter. Jag var på ett internatcafé tidigare och även där var det många tårar när de ringde anhöriga. En del hade bra nyheter, andra hade dåliga nyheter.
??Här får de kläder och filtar av kommunen och mat, vatten och madrasser av hotellet. En del har bara badkläder på sig. Vad jag förstår så finns det ambassadpersonal på hotellet som hjälper med pass och biljetter.
Arom, som är född i Thailand, har fungerat som tolk under söndagen och måndagen.
Britta Lundahl, Lickershamn,
mamma till Marie som i går återförenades med sin familj i Phuket
Britta Lundahl berättar att Marie Lundahl och maken Anders Lindblad befann sig på Phi Phi island med barnen Malin, Johanna och Jakob när vågen kom. De exakta omständigheterna är oklara, men paret skildes åt; Anders med Jakob och Marie med döttrarna.
Ovetandes om att samtliga var välbehållna fick de var för sig skjuts till ett uppsamlingshotell i Phuket.
Under måndagen kontaktade de, var för sig, anhöriga på Gotland, som då kunde berätta att alla klarat sig. I går återförenades familjen.

Göran Robsarve, regionchef Röda Korset Gotland
Röda Korset finns nu på plats i Sri Lanka, Indien, Indonesien, Thailand och Maldiverna. Tusentals frivilliga jobbar med efterforskning av försvunna och med utdelning av mat, mediciner, tält och katastrofhjälp till dem som blivit hemlösa. Målet är att bistå de drabbade med fyra miljoner kronor.
Det skriver Robsarve i en pressinformation.
??På Gotland har vi i dag på morgonen startat insamling av pengar till de olycksdrabbade. På våra mötesplatser/Kupor i Slite, Hemse och Visby finns insamlingsbössor och information. Till mötesplatserna kan man även gå om man bara vill vara tillsammans med andra och prata en stund.
? Under veckan kommer våra lokala rödakorskretsar också att gå ut med insamlingsbössor så att alla gotlänningar får chansen att ge sitt bidrag till stöd för Röda Korsets arbete i katastrofområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!