Röster om stiftets indelning

Första samrådsmötet om Visby stifts framtida indelning hölls i gårkväll i Källungegården för nordertredingen.
Styrgruppen visade upp de två arbetsalternativen för framtiden nämligen ett huvudalternativ med 18 pastorat och 53 församling och ett annat alternativ med 16 pastorat och 49 församlingar.
Röster höjdes för bevarande av församlingen kring sockenkyrkan medan andra framhöll samhörigheten med grannsocknarna när församlingar slås samman.

Gotland2004-09-03 04:00
Idag har Visby stift 20 pastorat och ett 90-tal församlingar.
Håkan Jonsson, som arbetat i stiftets styrgrupp, presenterade hur arbetet framskridit hittills, nämnde att ytterligare två samrådsmöten skall hållas i medel- och sudertredingen och att stiftsstyrelsen på torsdag i nästa vecka skall komma med ett förslag på indelningen. Förslaget skall sedan ut på remiss och den 15 december skall stiftstyrelsen ha fattat beslut.
Håkan Jonsson försäkrade att under övergångstiden kommer stiftet att stödja pastorat och församlingar på alla sätt.
-Det kommer att finnas ett batteri av support inför övergången år 2006, sade han.
När det var dags för deltagarna att komma med sina synpunkter inledde Lars-Ulle Gadefors, Norrlanda.

<span class='mr'>Svarte Petter</span>
-Vi i Gothems pastorat är något av Svarte Petter, sade han. Det förstod jag när jag fick tidningen Gårdskorset. Jag är förvånad att så många kyrkoråd är beredda att lägga ner sina församlingar som funnits i över 900 år.
Han citerade sedan skalden Gustaf Larsson som betecknade kyrkan som tecken på att församlingen kommit till, men att det nu blir tvärt om, det vill säga kyrkan blir inte bevis på att församlingen lever.
- Vi försöker hålla kvar vid vår församling, sade han, och vill fortsätta att ha gudstjänst var fjortonde dag som tidigare.
När det däremot gäller pastorat kan Gothem se hela nordertredingen som ett enda pastorat med samma utdebitering.
-Bra med samma skatt eftersom många har de olika skattesatserna som orsak för att gå ur kyrkan, sade han.

<span class='mr'>Färre kan bli fler</span>
Allan Kolmodin, Hörsne, berättade hur man i Dalhem pastorat vill ha en församling istället för fyra, att sockenkyrkorna kommer att ha verksamhet med samma gudstjänsttäthet som tidigare.
Kyrkoråd och kyrkstämmor försvinner i socknarna men kyrkvärdarna blir kvar och ekonomin ligger redan nu på pastoratet.
-Församlingarns kyrkstämmor har överlevt sig själva, sade Allan Kolmodin. Vanligt kyrkfolk kommer inte att märka någon skillnad mot dagens verksamhet. 1995 blev Bara egen socken och den har levt upp sedan dess även om den bara har en ruin till kyrka. Jag är inte orolig för att det skulle bli färre kyrkobesökare framöver med ny indelning, kanske till och med att det blir fler.

<span class='mr'>Öppen för förändringar</span>
Rolf Larsson, Stenkyrka, tyckte att man måste vara benägen på förändringar.
-Vi driver i dag nästan allt arbete i pastoratet gemensamt i församlingarna, sade han. Vi vill ha en församling med fyra kyrkor, men då blir det även viktigt att verkligen få representation från samtliga socknar.
Lasse Larsson, Vallstena, undrade om det skulle ändras för ändringens skull eller vad som skulle vinnas.
-Är det ekonomin, gudstjänsten, miljön eller nåt annat, sade han. Vad är grundtanken?
Maud Nordgren-Andersson, kyrkoherde i Lärbro pastorat, kunde ge exempel på att sockenkänslan blivit starkare i både Hangvar och Hall sedan sammanslagningen där för några år sen och att de båda små socknarna stödjer varandra på ett positivt sätt numera.
Erland Björklund, kyrkoherde i Vänge pastorat, förklarade att där koncentrerar man sig på gudstjänsten i det gemensamma församlingsarbete som redan pågår.

<span class='mr'>Mindre administration</span>
Folk har lärt känna varandra mera över sockengränserna, sade han. Alla sex kyrkvärdarna kommer till gudstjänsten och arbetar tillsammans istället för som tidigare endast två.
Peder Fohlin, Fole, nämnde också om mindre administration, att istället för post till sex församlingar och ett pastorat, blir det i fortsättningen bara post till pastoratet. Men han sa också att efter att man i Väskinde pastorat delat ut information i samtliga brevlådor "så sprang inte folk benen av sig för att påverka".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om