Rovfåglarna flög till vid exkursion i Muskmyr
Tornfalk, bivråk, duvhök och sparvhök.Fyra rovfåglar som deltagarna i söndagens exkursion på Muskmyr kunde iaktta efter bara några minuters vistelse i området. Har man tur kan man se 14 rovfågelsarter här på en dag, konstaterade Magnus Martinsson.
Muskmyr i Sundre är en 40 hektar stor agmyr och naturreservat sedan 1985. I området finns bland annat ett fågeltorn med god utsikt över myren. Medan deltagarna ännu höll på att samlas vid parkeringsplatsen ropade Magnus Martinsson till.
Det kommer en bivråk.
Nu var det inte alla som redan var beredda med sina kikare men några hann få syn på den.
Den är rätt ovanlig på Gotland på grund av att den inte gillar att flyga över hav. Den har mindre huvud än ormvråken, förklarar Magnus skillnaden för att lära de mindre fågelvana deltagarna skillnaden mellan dessa fågelsläktingar.
Sedan tillsynsmannen Mats Björck förevisat en kvist med larvskinn av sommarens klådplåga på Sudret, tallprocessionsspinnaren, och varnat deltagarna för att gå in bland småtallar i området begav sig de församlade till fågeltornet.
<span class=MR>Tornfalken kommer</span>
Håll utkik efter siluetter, manar Magnus Martinsson när tornet fylls av ivriga fågelskådare och de som inte får plats samlas nedanför.
Titta, därborta är en.
Den identifieras som en sparvhök men visar sig på så långt håll att enbart de med tubkikare får en tydlig bild av fågeln.
Där kommer något över trädtopparna, vad är det, undrar en av deltagarna.
Svalor, konstaterar experten.
Men snart är det dags för nästa rovfågel: en duvhökshanne.
Nu kommer en hök till över kullarna där, visar Magnus. Nu ser man den med blotta ögat, det är en sparvhök.
Så kommer dagens hittills intressantaste observation. En tornfalk kommer glidande rakt in över tornet och skådarna.
Såg ni den tegelröda, llite fjälliga ryggen, undrar Magnus. Och noterar nästa fågel, en nötskrika. Men strax därefter, en sparvhök.
Och den har käkat.
För exkursionsmedlemmarna var det så dags att göra detsamma, äta. Man begav sig vidare till en annan del av reservatet för att inta medhavd matsäck. Och förstås, fortsätta spanandet efter intressanta rovfåglar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!