Roy gav fastighets- skatten ett ansikte
Ta bort fastighetsskatten.Återigen är det skatter som hamnar i fokus i moderaternas valkampanj. Ett skattesystem måste vara förutsebart. Det blir det inte när skatten grundar sig på taxeringsvärdet, säger riksdagsledamoten Roy Hansson.Om moderaternas förslag genomförs innebär det 23 miljarder kronor mindre i skatteintäkter till staten, medel som i stället ska sparas in på bland annat presstöd och partistöd.
Huset har funnits i familjens ägo sedan 1919 då Ann-Maries farmor köpte det. Då paret tog över huset efter Roys svärfar var den sista amorteringen betald.
Huset är betalt i generationer, likt förbannat betalar vi skatt på ett hus som inte genererar några pengar, säger Roy Hansson.
De betalar omkring tusen kronor i månaden i fastighetsskatt, vilket är mer än de betalar för uppvärmningen av huset.
Nu är ju jag höginkomsttagare, så vi ska inte klaga, säger Roy Hansson.
Så länge han inte sticker sin väg..., säger Ann-Marie.
Själv skulle hon inte kunna bo kvar i huset om hon blev ensam. Dessutom tycker hon att de kunde ha rest eller gjort andra saker för de pengarna.
Enligt moderaterna är fastighetsskatten " den mest skadliga skatten" eftersom den "driver kapital ur landet". Partiet menar också att skatten slår hårt mot utsatta grupper. Och det är det socialdemokratiska styret som kritiseras.
1994 lovade man att inte höja fastighetsskatten, men 1995 höjdes den ändå. Ringholm tycker att det är en "rekorderlig skatt". I morse läste jag att bankerna ska börja låna ut pengar till fastighetsskatt. Kan det vara rätt? frågar sig Roy Hansson.
1995 höjdes skatten till 1,7 procent, men sänktes tre år senare till 1,5 procent. För närvarande ligger procentsatsen på 1 procent.
En begränsningsregel har införts som innebär att ingen betalar mer än fem procent av sin inkomst i fastighetsskatt, under förutsättning att hushållet saknar övriga större förmögenheter.
Det räcker inte, anser moderaterna som har tagit fram en avvecklingsplan. Enligt den ska fastighetsskatten avvecklas stegvis under fyra år. Därmed försvinner en stor intäkt, närmare bestämt 23 miljarder kronor, för staten, något som Roy Hansson är medveten om.
Avvecklingssplanen ska finansieras bland annat genom att spara in på presstöd och partistöd samt genom att hålla en lägre ökningstakt av biståndet.
Vi har en budget i balans, försäkrar Roy Hansson som dock medger att det kan bli svårt att få bort fastighetsskatten på fyra år.
Förmodligen kommer det att ta längre tid. Det viktigaste är att den försvinner.
Ett skattesystem måste vara förutsebart. Det blir det inte när skatten grundar sig på taxeringsvärdet, säger Roy Hansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!