Ovanligt tidig start för RS-virus

En vanlig säsong brukar antalet fall av RS-virus öka kraftigt i november. I år var smittspridningen i vissa delar av landet redan i full gång i september. Nu har de första fallen även konstaterats på Gotland.

Många fall av RS-virus bland spädbarn rapporteras nu in till Folkhälsomyndigheten från flera av Gotlands grannregioner.

Många fall av RS-virus bland spädbarn rapporteras nu in till Folkhälsomyndigheten från flera av Gotlands grannregioner.

Foto: Martina Holmberg / TT

Gotland2021-10-12 06:01

I grannlänen syns nu en tidig och snabb spridning av RS-viruset i samhället.  På Gotland är smittspridningen dock ännu på en låg nivå. 

– Det handlar om en handfull fall här men signalerna kommer starkt nationellt och från Stockholm och Uppsala som är regioner som gotlänningar har mycket utbyte med, säger smittskyddsläkaren Maria Amér. 

RS-virus är ett luftvägsvirus som för vuxna och äldre barn yttrar sig som en vanlig förkylning. Yngre barn, främst de under ett år, kan bli allvarligt sjuka med ansträngande hosta och andningssvårigheter. Även infektionskänsliga och personer över 65 år kan behöva sjukhusvård om de får en RS-infektion.

– Speciellt spädbarn kan bli sjuka och behöva vård på sjukhus med syrgas och medicin för att vidga luftvägarna, säger Maria Amér som menar att det därför nu är viktigt att skydda de yngsta barnen från att smittas.

Viruset sprids lätt bland barn och det finns risk att barn på förskolan tar med sig viruset hem och smittar sina yngre syskon.

RS-viruset sprids genom direktkontakt, kontakt med smittade föremål och genom droppsmitta. Genom att tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller handsprit förebyggs smittspridningen. Enligt rekommendationen ska även små barn undvika kontakt med förkylda personer.

Enligt Maria Amér brukar epidemin starta runt vecka 48, men i år var den igång redan under vecka 36.

RS-virus smittar lätt och de flesta barn blir smittade någon gång under sina första två år. Råden under coronapandemin, om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets, har bidragit till en låg spridning av RS-virus. Därför finns det nu flera årskullar av barn som ännu inte har haft viruset.

Antalet ansökningar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn så kallad VAB har inom Region Gotland, som är den största arbetsgivaren på Gotland, nära dubblerats i september i år jämfört med samma period under 2019. 

– Många är förkylda och har våra vanliga virus som Rhinovirus eller Enterovirus, säger Maria Amér. 

Att antalet VAB-ansökningar ökat kraftigt kan dels förklaras med att många barn varit förskonade från virus under coronapandemin och dels genom de hårdare riktlinjerna gällande symptom. 

– Man får inte vara i skolan eller på jobbet även om man bara har lindriga symptom. Man ska vara hemma om man är sjuk, då blir det mer VAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!