RSMH vill få psykiskt funktionshindrade att studera i någon form
RSMH på Gotland (riksförbundet för social och mental hälsa) har startat ett projekt för att få få psykiskt funktionshindrade att studera inom den kommunala vuxenutbildningen eller delta i någon form av studiecirkelverksamhet. Det finns 500 inskrivna inom psykiatrin på Gotland. Kan jag få 50 av dem att börja studera blir jag glad, säger Boy Larsson, som är projektledare.
Det här är ett sätt att utöka folkbildningen och jag vill i första hand ha med psykiskt funktionshindrade, men även exempelvis långtidssjuka eller arbetslösa. Tanken är att de som är intresserade kan börja i en lugn studietakt. Till exempel gå på allmänna linjen på Folkan i Hemse eller Fårösund, säger Boy Larsson.
<span class=MR>Det ska vara billigt</span>
Meningen är också att det ska vara billigt att studera för de här grupperna, exempelvis genom stöd från försäkringskassan eller arbetsförmedlingen. De ska få hjälp att söka och få stöd därifrån, säger Boy Larsson.
Hittills har han hunnit träffa psykiskt funktionshindrade på södra Gotland och har även besökt folkan i Hemse. I tur står sedan att besöka norra Gotland, bland annat dagliga verksamheten Bråten i Slite och Folkan i Fårösund.
Jag ska också ta kontakt med Folkuniversitetet och försöka få i gång en utbildning där i höst. Många av medlemmarna inom RSMH är intresserade av konst. Kanske att gå på konstskolan kan vara något för dem, tror Boy Larsson.
<span class=MR>Intresse på Samhall?</span>
Det skulle också vara intressant att få komma in på Samhall och se om det finns något intresse där. Sedan kan det ju finnas andra grupper också som jag inte har tänkt på ännu, säger Boy Larsson.
Det arbete som han nu genomför är uppsökande. En referensgrupp som bildas av ABF, LO, Folkuniversitetet, kommunala vuxenutbildningen, folkhögskolan och vård- och omsorgskontoret, ska träffas för första gången nästa vecka.
Projektet drivs för närvarande med små medel, 20 000 kronor från arbetförmedlingen. Men EU-stöd ska sökas under våren och arbetsförmedlingen har lovat att bistå med pengar till en konferens med utbildningssamordnare i maj.
<span class=MR>Brett syfte</span>
Ett mycket viktigt syfte med projektet är att människor med psykiska besvär ska få hjälp och stöd till att öka sin kompetens och sin självkänsla och därmed klara sin personliga ekonomi och dagliga livsföring, bryta isoleringen och komma ut på arbetsmarknaden.
Den dagliga verksamheten inom psykiatrin är bra på ett sätt, men dålig på ett annat. Man behöver erbjuda mer än vad som finns i dag, exempelvis studier. Risken finns annars att den dagliga verksamheten blir små institutioner, säger Boy Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!