Varje år sedan 1976 ordnar det internationella gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs tävlingen för unga kockar, i närmare hundra länder, som arbetar på restauranger som är anslutna till sällskapet.
Kock sedan 2005
I måndags avgjordes den svenska tävlingen i Stockholm. Det stod mellan Luqaz Ottosson från Gotland och fem kockar verksamma på restauranger i Stockholm.
- Vi fick varsin korg med råvaror som var hemliga fram till dess. När man sett vilka det var hade man en halvtimme på sig att skriva en trerättersmeny. Och sedan tre timmar på sig att laga rätterna, berättar Luqaz Ottosson.
Han gick ut hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet i Eksjö i Småland 2005 och har sedan dess arbetat som kock. Först i Stockholm och i Åre, sedan ett halvår i Belgien och sedan 2009 till och från på restaurang 50 kvadrat i Visby.
- När jag såg att det fanns kött från Ejmunds gård i råvarukorgen blev jag lugn. Jag har jobbat mycket med deras kött i Visby, berättar Luqaz Ottosson.
Till Berlin i höst
En del av det som fanns i korgen valde han bort, som kalvbräss till exempel. Att det fanns mycket råvaror att välja på gjorde att finalisternas menyer blev väldigt olika.
- De tre timmarna vi hade för att laga maten gick fort, och när jag skar mig i tummen så att blodet forsade precis i slutet blev det extra stressigt, berättar Luqaz Ottosson.
Juryn tittade på hur kockarna arbetade, att hygienen var bra men i första hand var det naturligtvis smaken som avgjorde.
Luqaz Ottosson får nu representera Sverige i den internationella finalen i Berlin den 14 september.