Rusning till A-kassan efter oro för jobben

Från drömläge till mardröm har arbetsmarknaden störtdykt på bara några veckor. Oroliga ringer till facket och många väljer att gå med i A-kassan i sista stund.

Thomas Gahnström och och Patrik Gardelin på Transportarbetarförbundet märker en ökad oro för jobben, men också nya medlemmar och att många väljer att gå med i A-kassan som nu kräver bara tre månader.

Thomas Gahnström och och Patrik Gardelin på Transportarbetarförbundet märker en ökad oro för jobben, men också nya medlemmar och att många väljer att gå med i A-kassan som nu kräver bara tre månader.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-05-07 11:15

Med brun skinnportfölj och broschyrer om stöd och råd i uppsägningstider i högsta hugg skyndar IF Metalls ombudsman Mikael Nilsson iväg på förhandling. Till fackförbunden ringer varslade, permitterade och många som känner oro för att jobbet ska ryka.

– Bilden har förändrats sedan mitten på mars. Då trodde man att det skulle repa sig under sommaren, men när Almedalsveckan blev inställd och förloppet förlängdes ökade oron, säger Magnus Staflin, ombudsman på Unionen, och berättar att trycket har ökat rejält med fler samtal.

Flera har sökt medlemskap och ännu fler har gått med i A-kassan.

– Det är jättestor tillströmning. Man börjar se om sitt hus och jag är också orolig, framförallt för besöksnäringen, säger Magnus Staflin och berättar att Region Östra Sörmland och Gotland hittills i år har fått in nästan dubbelt så många nya medlemmar som normalt.

Hos Transportarbetarförbundet har sysselsättningen gått från ett drömläge för chaufförer till en oro för jobben.

– Åkerierna börjar känna att det minskar. Är det inga turister nere i sina stugor och bygger om går det inte åt något byggmaterial heller, säger ombudsman Thomas Gahnström.

Varje dag får förbundet nya medlemmar lokalt och telefonerna går varma.

– Nu börjar det bli jobbigt även på Gotland. De är oroliga för sina jobb, de har hus och barn som ska ha mat varje dag, säger han.

Thomas Gahnström tror inte att botten är nådd och att läget kommer att bli värre – innan arbetsmarknaden vänder.

– Man får vara lite psykolog för de som ringer och är ledsna och bedrövade, säger han och berättar att de som just nu har det allra tuffast är taxiföretagen, där i princip nästan hela marknaden försvunnit.

I vanliga fall har en del struntat i A-kassan, som dessutom krävt att man ska betala ett helt år för att få ut ersättning.

– Nu får man full A-kassa redan efter tre månader och det är ett flöde in med nya medlemmar varje dag. Det är glädjande att de har förstått att det är viktigt att vara med, säger Thomas Gahnström.

Under april fick Kommunal på Gotland 40 nya medlemmar och dessutom tillströmning till A-kassan.

– Det kan vara väldigt tufft, är man inte med i A-kassan står man helt utanför systemet, säger ombudsman Annika Olofsson.

Men bland de som ringer finns inte bara oro för jobben.

– Det finns en oro för smitta och att man har rätt skyddsutrustning. Gotland har inte haft så mycket smitta ännu, men det blir mer och mer, säger Annika Olofsson och berättar att man i varje enskilt fall måste göra en riskbedömning.

Mikael Nilsson kommer tillbaka från sin förhandling. Sedan möjligheten att korttidspermittera kom har allt fler gotländska företagare valt den modellen i hopp om att klara sig genom krisen.

– Jag är uppe i 230 permitteringsavtal nu. Alla har en oro när de går hem, och de jobb som är nu är inte desamma efter coronapandemin, säger han och förutspår att stora delar av arbetsmarknaden kommer att se annorlunda ut.

Vissa företag har dukat under, andra kommer till, menar Mikael Nilsson. Hans uppmaning till de som permitteras och därmed får tid över är att hjälpa till.

– Var medborgare och stötta lokalsamhället. Ställ dina kunskaper till förfogande och hjälp äldre och riskgrupper, säger han.

När pandemin är över väntar en ny utmaning för fackförbunden, menar Thomas Gahnström på Transport:

– Det gäller för oss att behålla medlemmarna. Är vi fler är vi starkare.

Fakta

Sedan företagsstöden kommit till blir man fullvärdig medlem i A-kassan redan efter tre månader.

Den som blir korttidspermitterad kan ha samhällsviktiga kunskaper att bidra med.

Utnyttja permitteringen, ställ dig till förfogande som volontär. Du kan hjälpa äldre och riskgrupper eller erbjuda dina kunskaper till vården.

Håll avstånd, är du sjuk stanna hemma.

Skulle du bli uppsagd kan du erbjudas personlig coach som gör en yrkeskartläggning för framtida arbetsmarknaden.

Källa: Mikael Nilsson/IF Metall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!