Det märks inte minst inom hemvärnet som fått rekordmånga ansökningar. På Gotland har 15 personer anmält sitt intresse för att gå med, bara under januari månad.
– Det är mycket. På årsbasis ligger det på 30-40 ansökningar i jämförelse, säger Göran Karlsson, chef för Gotlandsbataljonen, eller 32:a Hemvärnsbataljonen.
Det ovanligt höga intresset ses på flera håll i landet. Jämfört med samma månad i fjol, ansökte långt över dubbelt så många (156 procent) till hemvärnet under årets första månad.
Majoriteten av dem som har hört av sig är män i åldrarna 25-60 år. Men åtminstone på Gotland ser man en trend i att andelen tjejer växer sig allt större.
– Framför allt yngre tjejer. Det är jättekul eftersom vi har haft en stor brist på dem. Äldre gubbar finns det däremot gott om, säger Göran Karlsson.
Men alla behövs – och fler därtill.
– Vi skulle behöva vara drygt 100 fler. Jag tror och hoppas att de finns där ute. Det är jätteviktigt med ett starkt hemvärn, inte minst på Gotland när vi har en beredskapstid som handlar om timmar. Det tar ju något dygn om man istället ska förstärka med folk från fastlandet.
Av de 340 frivilliga inom Hemvärnet på Gotland är det många som klarar att infinna sig med mycket kort varsel, fortsätter Göran Karlsson:
– Det finns en fantastisk förmåga att snabbt stå redo. Det är otroligt med tanke på att de har ett civilt jobb som huvudsyssla.
Totalt 63 kvinnor (18,5 procent) av öns frivilliga är kvinnor. 23-åriga Fanny Hafdell, Visbybo och till vardags billackerare, gick med för drygt ett år sedan.
– Hemvärnet gör så många olika saker. Det handlar om att vilja och kunna hjälpa till när samhället behöver det, säger hon.
Men variation är bra, och den skarpa insatsen i mitten av januari när Försvarsmakten förstärkte närvaron på Gotland, var en rolig upplevelse:
– Man får ju lite mer puls när det är skarpt, säger Fanny Hafdell vars huvuduppgift var att bevaka skyddsobjekt för Bevakningsplutonen.
Men merparten av tjänstgöringen består av övningar av olika slag.
– Det är alltid frivilligt att delta. Men vi har en fast dag i veckan då vi samlas och har skjutningar. Det är kul att det finns en regelbundenhet också, det blir en gemenskap vilket är en stor del i varför jag gillar det här, säger hon.
Hemvärnet består i dag av drygt 20 000 frivilliga kvinnor och män fördelade på 40 bataljoner i Sverige.