Russen på heden kan få dispens
Det finns möjlighet för russen på Lojsta hed att få leva sitt liv på heden så som de alltid har varit vana vid.I går besökte djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström Gotland för att diskutera djurskyddsfrågor i allmänhet.
Det handlar om vilken miljö hästarna vistas i. Finns det tillräckligt tät skog som ger skydd för russen så är möjligheten stor att en ny dispens kan beviljas. Hushållningssällskapet har dock inte ansökt om denna ännu men så fort det kommer till djurskyddsmyndigheten så kommer den att behandlas. Nu finns en dispens fram till den 31 maj 2006.
Avlivning av värphöns
- Om det finns så kallade "särskilda skäl" och om rasen är härdig mot vind och kyla så kan man få dispens, sa Matz Hammarström. Och russen på heden verkar uppfylla dessa krav. Men sen kan man diskutera hur man bygger ett enkelt vindskydd som smälter in i naturen på Lojsta hed. Jag tror inte det skulle vara något problem. Vi har liknande fall på andra håll i Sverige.
Man behöver alltså inte bygga en riktig ligghall, det räcker med tak och fyra väggar.
En annan aktuell fråga som diskuterades under dagen var problemet med avlivningen av värphönsen på Gotland. För närvarande har äggproducenterna dispens för avlivning med koldioxid på gården för att det inte går att transportera hönsen tillräckligt snabbt till ett slakteri som saknas på Gotland.
- Vi jobbar med frågan och försöker få dispensen till att bli permanent, sa Matz Hammarström. Men ännu har inte frågan gått igenom alla instanser inför beslut.
Transporttider för djur är viktigt för Gotland. Många hästar transporteras varje sommar och när det blir varmt på bildäck så kan det blir problem.
- Det är viktigt att ta hänsyn till djurtransporterna när man diskuterar färjetrafiken på Gotland, sa Matz Hammarström.
Han tyckte att minskningen av djurskyddsinspektörer på Gotland var oroande:
- Med tanke på att det finns 2.000 objekt och man har minskat från fem till tre inspektörer så kan det bli tufft.
Regler under beredning
Matz Hammarström berättade om de nya regler för hästhållning som är under beredning. Där föreslås att alla hästar måste få komma ut en stund om dagen. I storstäder finns inte möjlighet till detta och många ridskolor har protesterat.
Man kan alltså dra en liten ironisk slutsats av detta. Att en del hästar inte får komma ut medan andra inte får komma in.
Under dagen deltog landshövding Marianne Samuelsson och annan personal på länsstyrelsen, kommunen, LRF och Hushållningssällskapet. Man besökte också Tommy Lindvall i Eskelhem som kämpar med sina grisningsboxar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!