Russen på heden snart ett minne?
Russambetesföreningen för russen på Lojsta hed har tagit ett enhälligt beslut att om det ställs krav på ligghallar på heden då kommer inte medlemmarna att ha kvar sina russ där.
Krav sedan 2003
Kravet på ligghallar aktualiserades 2003 då Jordbruksverket skärpte reglerna för djurhållning. Det innebar att alla så kallade utegångshästar måste ha tak över huvudet. Redan då övervägde russägarna på Lojsta hed att ta hem sina hästar.
Men efter många turer gavs dispens från att bygga ligghallar. Den dispensen går ut 31 maj nästa år.
Hur blir det sen?
När den nya Djurskyddsmyndigheten, som bland annat har hand om ligghallsdispenser, kommer till Gotland den 15 december blir det troligen diskussion kring russen på Lojsta hed och framtiden.
Urgammal tradition
Börje Johansson, Fardhem, är hästkarl, tillsyningsman för russen på heden, samt mycket kunnig uppfödare och hästägare, bland annat till en del av russen på heden.
I ett öppet brev för två år sen i samband med dispensansökan skrev han hur man 1932 fångade in de allra sista helt viltgående russen på Gotland och släppte dem på inhägnad mark på Lojsta hed.
Sedan dess har Lojsta heds sambetesförening i generationer, genom ideella insatser, kämpat för att föra traditionen med "russ på skogen" vidare.
Börje Johansson förklarar i brevet att föreningens medlemmar, bestående av hushållningssällskapet, och tio privata hästägarefamiljer, under inga omständigheter kommer att medverka till en ligghall på heden.
Då framhölls att om det inte blev någon dispens så tog russägarna hem russen. Nu är snart dispenstiden slut och russägarna aktualiserar åter beslutet.
Hela idén med en vild hästflock, som lever på ett naturligt sätt, skulle gå förlorad om ligghall måste byggas.
Bevara rasen
Det gäller att så långt som möjligt bevara denna inhemska ponnyrasen i sin ursprungliga typ och med det levnadssätt som den haft sen långt tillbaka - utan ligghall.
Intressant i sammanhanget är de iakttagelser som Blenda Horwitz, Sindarve i Garda, gjort. Vid Sindarve går 55 hästar ute - fjordhästar och halvblod.
- Vi byggde ligghallar i tre hagar, säger Blenda Horwitz. Men ligghallarna utnyttjas inte vid dåligt väder. Hästar är flyktdjur och vill inte vara inne i hallarna när det är dåligt väder. De vill stå ute, med rumpan mot vinden.
Hästarna skyr ligghallar
Hon berättar att en kväll då det var storm och snöblandat regn körde de ut med traktorn och lämpade av höbalar i hallen, bredde ut dem och slussade dit 15 hästar.
- Men så fort vi gick därifrån försvann de ut i mörkret, säger Blenda Horwitz. De ville inte vara kvar därinne.
Idag går 51 russ på heden. De ägs av tio enskilda familjer samt av hushållningssällskapet.
I hushållningssällskapets yttrande till Jordbruksverket för två år sen då det var aktuellt med dispens berättades bland annat att "Ännu så sent som vid 1800-talets början synes russen ha förekommit tämligen allmänt över hela Gotland. De höll dock företrädesvis till i de stora oskiftade skogsområdena, bland annat på Lojsta hed. Många bönder höll russ på gårdarna för olika körsysslor. Dessutom hade man utegångshästar på skogen och därifrån kunde man hämta sig en ny unghäst när så behövdes. Inga stängsel fanns och hästarna fick själva söka sig föda. Under kalla vintrar med mycket snö kunde det vara svårt för dem att hitta något att äta och de sökte sig då fram till stackar av hö, halm och gödsel vid gårdarna."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!