Det har varit i rampljuset tidigare, det cypriotiskt flaggade bunkerfartyget Zircone. I våras hamnade det i medierna i hela Sverige efter att SVT Nyheter avslöjat att fartyget förser den ryska skuggflottan med bränsle.
Politiken stod enad om att det inte kan fortgå. Bland annat skrev Socialdemokraternas Mikael Damberg och Heléne Fritzon att "skuggflottan måste stoppas", och att "kusten utanför Gotland riskerar enorma oljeläckor". Dåvarande utrikesminister Tobias Billström (M) instämde.
– Ryssland bryr sig tydligen inte ett dugg om det faktum att dessa fartyg kan orsaka stor miljöförstöring i havet, sade han till tidningen The Guardian.
Men trots det togs inga större krafttag mot tankningarna, och inte heller när Greenpeace utförde en fredlig aktion mot fartyget tycktes besättningen speciellt berörda. Istället var det på, till synes, eget bevåg som de under sommaren försvann från den gotländska kusten.
Nu har dock fartyget återvänt. De senaste tre dagarna har fartyget följt den gotländska sydostkusten och ligger åter ankrad strax utanför den svenska territorialgränsen i ungefärlig höjd med Botvaldevik. Samma position som under våren, drygt 20 sjömil från Gotlands kust.
– Om det inte utgör någon fara, befinner sig i nöd eller begår brott så har vi ingen anledning att ha det som ärende, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.
Vid tidigare tillfälle inledde Kustbevakningen en förundersökning om miljöbrott. Anledning ska ha varit att det lettiska bolaget Fastbunkering, som äger Zircone, saknade tillstånd från Transportstyrelsen. Den utredningen lades senare ner.
LÄS MER: Ryska skuggflottan har flytande mack utanför Gotland (helagotland.se)
Kustbevakningens befogenhet skiljer sig om ett fartyg ligger inom Sveriges territorialgräns eller som Zircone, inom Sveriges ekonomiska zon.
– Svenska lagar gäller inte i den ekonomiska zonen, förutom om det handlar om ett fartyg med svensk flagg.
Territorialgränsen kan dock jämföras med svensk mark där svenska lagar gäller.
Sedan Zircone återvände till kusten utanför Gotland har bland annat de två oljetankerna Anikitos, med flagg från Marshallöarna, och Cassiopeia, med panamaflagg, tankats ute till havs. Båda fartygen utgick från Primorsk i Ryssland och har Brasilien respektive Turkiet som destination.