Rysliga rått-historien – experten: ”Är nästan lite läskig”

En extrem rått- och mushöst toppas av regn, välfyllda skafferier och källare med julmat. Ett besvärligt läge, där man själv bör ha koll och ladda med fällor i förebyggande syfte, menar experten.

Den här råttan hade gnagt sig igenom en innervägg och ner i källaren i en Visbyvilla, där matkällaren lockade välfylld inför jul.

Den här råttan hade gnagt sig igenom en innervägg och ner i källaren i en Visbyvilla, där matkällaren lockade välfylld inför jul.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-12-22 16:59

Senast Gotland drabbades av ett riktigt gnagarår var hösten 2018, samma år som råttgift blev olagligt att använda för allmänheten. Fram till nu har det varit lugnare.

– I år är ett riktigt gnagarår och det har stuckit iväg nåt fruktansvärt, med väldigt mycket möss och råttor, säger Simon Ekström, skadedjurstekniker på Anticimex.

Möss lämnar ofta spillning efter sig, och är betydligt enklare att upptäcka i ett hem. Råttor lämnar däremot aldrig spillning efter sig inomhus och Simon Ekström har varit med om fall där de bott månader i någons hem – utan att bli upptäckta.

– Det är nästan lite läskigt, säger han.

I veckan monterade Simon Ekström slagfällor bland annat i källaren till en Visbyvilla, där råttor gnagt sig in genom en innervägg med isolering och kalasat på livsmedel i en matkällare.

– Rörledningar och ingående vatten blir som ett tunnelbanesystem – de går längs med rörledningarna in, säger han och berättar att fem millimeter räcker för en mus, och mellan 10 och 15 millimeter för en stor råtta:

– De saknar ben i kroppen, som består av brosk. Får de väl igenom huvudet flyger hela kroppen igenom.

undefined
Simon Ekström är proffs på att jaga råttor och möss, och vet vilka tecken han ska leta efter. En laddad slagfälla kan vara bra, i förebyggande syfte, men de kräver alltid daglig tillsyn.

När julhandeln är avklarad och livsmedel och torrvaror ska staplas ner på hyllor i en matkällare gäller det att vara observant, råder Simon Ekström:

– Man kan se att det är en råtta som varit inne om något till exempel har ramlat omkull. De kan ha gnagt på något, säger han och tar fallet med Visbyvillan som exempel där råttan avslöjades på grund av isolering som dragits ut på ett källargolv.

För att vara på den säkra sidan kan en laddad slagfälla ställas upp i närheten av de livsmedel en råtta kan vara ute efter.

– Sätt upp en fälla, för säkerhets skull som indikator och skydd, men kolla dem en gång varje dag, säger Simon Ekström.

Han berättar att många kunder inte inser att de har gratis hjälp av en saneringsfirma, och tekniker behöriga att även sätta ut dosor med gift.

– Det ingår i ens hemförsäkring och det glömmer folk tyvärr bort, säger han.

undefined
Att se spåren efter en råtta är svårare än efter möss, men gnagmärken och oreda med saker som flyttat på sig i en källare kan avslöja deras närvaro.

Att förebygga genom att hålla rent i trädgården, alltid plocka bort nedfallen frukt från äpplen, päron, plommon eller vindruvor, är det bästa sättet att undvika att råttor lockas till ens hem.

– Och håll rent runt din fasad, så att det inte finns gömställen där de kan gräva sig ner i källaren. I år har det inte varit någon snö, det är regnigt och blött – ett optimalt väder för att råttor och möss ska röra på sig, säger Simon Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!