Ryssar lär sig säkerhetspolitik på Gotland

Ett trettiotal studenter och yrkesverksamma från Kaliningrad, går just nu en utbildning i säkerhetspolitik, vid högskolan på Gotland. Gårdagen ägnades åt att diskutera problematiken med hiv och aids i området.

Gotland2005-09-01 06:00
För andra året i rad har studenter, journalister, militärer och representanter för Kaliningrads stadsförvaltning, kommit till högskolan på Gotland för att gå en kurs i säkerhetspolitik. Utbildningen, som i år pågår i tre veckor, är ett samarbete mellan den gotländska högskolan och Immanuel Kant universitetet i Kaliningrad.
Anna Barsukova var med som student förra året, i år är hon koordinator. Hon är mycket positiv till samarbetet mellan Gotlands högskola och Immanuel Kant universitetet.
- Vi har kanske olika mentalitet och identitet, men det vi har gemensamt är det geografiska och därför ska vi samarbeta, säger hon.


Många ämnen på agendan
Under de tre utbildningsveckorna kommer de att arbeta med frågor som terrorism, miljö och socialt arbete. Bland föreläsarna finns professor Bo Huldt, från Försvarshögskolan, professor Lars Olof Kallings, FN-rådgivare i hiv/aids-frågor och Gotlands förre biskop, Biörn Fjärstedt.
I går, onsdag, föreläste Lars Olof Kallings, professor i medicin, om problematiken med hiv/aids i Ryssland. Lars Olof Kallings är FN-sändebud i aids-frågor i Östeuropa och representant för FN:s generalsekreterare Kofi Annan.
Lars Olof Kallings ser mycket allvarligt på läget i Ryssland. I samband Sovjetunionens fall, ökade smittan i området snabbare än någon annanstans i världen.
- Uppskattningsvis är en miljon smittade i Ryssland, vilket är över en procent av befolkningen. En procent brukar man ta som gräns för när det är risk för allmän epidemi, säger Lars Olof Kallings.
Anledningen till att smittan spreds så snabbt vid tidpunkten, var stor tillgång på heroin för injektion, i området just då, i kombination med en stor grupp unga män som var mottagliga för detta. Nu är 40 procent av de nysmittade kvinnor.
- Men det finns hopp om myndigheterna helhjärtat skulle ställa upp, det har det hittills inte gjort. Man ser ner på människor som är smittade eller riskerar att bli. Det är en hård attityd och man resonerar som så att de har sig själva att skylla och lika gärna kan dö, säger Lars Olof Kallings.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om