S-motionärer vill införa Ölands- trafik och stöd för industrihampa
3 800 riksdagsmotioner hade lämnats in när motionstiden kl. 16.30 på tisdagen gick ut.I denna motionsflod kommer 16 från öns båda socialdemokratiska riksdagsledamöter, Lilan Virgin och Carina Grön-hagen.De tar bland annat upp vindkraftscentrum, färjetrafik mellan Gotland-Öland och industrihampa.Någon motion som tar upp P 18 återfinns dock inte. Men troligen kommer man att lämna in en sådan i samband med propositionen i ärendet.
I år har vi haft mycket jobb med P 18 så jag trodde att det inte skulle bli så många motioner. Annars samlar man in material fortlöpande under året. Men det blev ändå 16 stycken, konstaterar Lilian Virgin.
Dock ingen med krav på P 18:s bevarande. Detta beror på att de nu inlämnade motionerna är allmänna, de får handla om vad som helst. I samband med propositioner kan ledamöterna dock lämna motioner som handlar specifikt om vad dessa innehåller. Och en proposition finns om försvaret.
I dag träffar vi representanter för P 18. Och därefter kommer vi troligen att sätta oss och skriva en motion. Den skall vara inne senast på måndag.
Av de 16 motioner som lämnats in finns såväl egna som sådana som skrivits tillsammans med representanter för exempelvis den region som öns s-ledamöter tillhör i riksdagen (Gotlands, Blekinge samt Smålandslänen).
<span class=MR>Vindkraftscentrum</span>
Ett nationellt centrum för vindkraftsinformation vill Virgin/Grönhagen se knutet till Högskolan Gotland.
Utbyggnaden av vindkraft handlar mycket om hantering av konflikter som ofta aktualiseras på olika nivåer; mellan stat-kommun, mellan kommuner samt mellan kommuner-enskilda.
Med dagens utbyggnadstakt kommer, enligt centrum för vindkraftsinformation vid Högskolan, det av riksdagen fastställda utbyggnadsmålet att uppnås först om 60 år.
Motionärerna ser också en möjlighet av samarbete mellan kommande Östersjöcentrum och det önskade vindkraftscentret, exempelvis vad gäller etablering av vindkraft i de nya EU-länderna kring Östersjön.
Om vindkraftscentrum har Lilian Virgin motionerat förut.
Tidigare motioner har avslagits, regeringen har sagt att den bereder frågan. Jag är irriterad över att det händer så lite. Men nu har vi förstärkt med ytterligare argument, om Baltikum. Vi håller frågan vid liv.
<span class=MR>Industrihampan</span>
I en gemensam motion från Gotland, Halland och Örebro kräver man att industrihampa åter skall omfattas av stödsystemet för energigrödor.
I dag gäller det nya svenska odlingstillståndet från 2003 (då hade hampaodling varit förbjuden sedan 1965) för legal odling av industrihampa i stort sett enbart hampa för fiberproduktion och någon beredning av fibrer finns inte i landet.
Tveksamhet har funnits kring att hampa med hög THC-halt, som är den dominerande komponenten i cannabis, skulle döljas i legala industrihampaodlingar.
- Men hampa med hög THC-halt är svårodlad när den växer innesluten av industrihampa, den slås snabbt ut av den betydligt livskraftigare industrihampan.
Motionärerna menar att industrihampa är en gröda för framtiden.
- Att pröva alla möjligheter till hampaodling i Sverige lär inte försämra vår folkhälsa - men väl förbättra svenska lantbrukares inkomsttillfällen.
<span class=MR>Ölandstrafik</span>
Färjeförbindelse mellan Öland och Gotland. Det vill de båda gotländska ledamöterna ha i en motion lämnad tillsammans med Håkan Juholt och Agneta Ringman.
En motion ursprungligen emanerande från Ölandsperspektiv i och med att det vid de omfattande broreparationer som genomförts blivit uppenbart att Öland är sårbart genom broberoendet.
I motionen menar man att en bro kan stärka båda öarnas position som attraktiva resmål för turister genom kombinationsmöjligheten.
<span class=MR>Sjöräddningen</span>
Lilian Virgin, Carina Grönhagen med flera vill i en motion att det hittas en permanent lösning för sjöräddningens organisation.
För Gotlands vidkommande handlar det specifikt om sjöräddningsbåten på Fårö. Sedan 1999 har Sjöräddningssällskapet lånat båtar av försvaret mot att sällskapet svarat för underhållet av båtarna. Nu upphör denna möjlighet och då ställs krav på full kostnadstäckning. Under det här året har Fåröbåten fått vara kvar som lån till Sjöfartsverket.
Motionärerna menar att det inte kan vara rimligt att det hela blir en intern fråga för Försvarsmakten.
Här krävs det att regeringen ingriper och söker hitta en lösning som gör det möjligt för Sjöräddningssällskapet att också i fortsättningen bedriva sitt framgångsrika arbete. En lösning som innebär att båtarna överförs till sjöräddningen.
<span class=MR>Körkortshanteringen</span>
Länsstyrelsernas hantering av körkortsärenden bör överföras till Vägverket och organiseras till några platser i landet varav Gotland bör vara en. Det menar Lilian Virgin och Carina Grönhagen.
Detta kan ske på samma sätt som bilregistret 1996 överfördes till Vägverket. Verksamheten kan hanteras vid Vägverkets trafikregister som i dag finns på fyra platser i landet varav Visby är en.
Det behövs nya arbetstillfällen på Gotland och att förlägga en del av körkortsärendena till Gotland skulle vara ett välkommet tillskott.
Ett ämne som Lilian Virgin nu är med och motionerar om för tredje gången.
Hur brukar det då gå med motionerna, ger de önskat resultat?
Lilian Virgin:
Förra gången motionerade jag om Östersjöcentrum och nu blir det verklighet, det känns bra.
Min första motion gick igenom ograverad. Det är ovanligt, ofta handlar det om ett långsiktigt arbete.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!