Vill utreda uppdelning av Gotland i region och kommun

För att säkra Gotlands framtida välfärd ser den styrande majoriteten på Gotland tre möjliga vägar. Det stod klart efter regionstyrelsens möte på torsdagen då även budgetberedningen avslutades.

Meit Fohlin (S) regionstyrelsens ordförande.

Meit Fohlin (S) regionstyrelsens ordförande.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2024-10-24 20:37

Det första alternativet är att införa ett ö-tillägg där staten kompenserar för de extra kostnaderna som Gotlands geografiska läge medför. Som andra alternativ vill majoriteten, som består av Socialdemokraterna och Moderaterna, ha ett organisatoriskt samarbete med en annan sjukvårdsregion och som tredje alternativ ett statligt övertagande av Gotlands sjukvård.

Enligt majoriteten tvingas Region Gotland ta pengar från kommunala verksamheter som skola och omsorg för att kunna finansiera den gotländska sjukvården.

– Vi fortsätter att ta pengar från vårt kommunala uppdrag, vi har svårt att ägna oss åt god ekonomisk hushållning, säger Meit Fohlin (S) regionstyrelsens ordförande. 

Hon menar att det inte är en hållbar utveckling och att hälso- och sjukvårdsuppdraget riskerar tränga undan regionens förmåga att vara en väl fungerande kommun.

Regionstyrelsen har därför nu gett regiondirektören i uppdrag att ta fram en juridisk utredning för att dela upp Gotland i en region och en kommun. 

– Vi skulle kunna vara en ganska stark kommun, säger Meit Fohlin.

undefined
Anna Hrdlicka (L), Eva Nypelius (C) och Johan Malmros (C).

Reaktionerna från oppositionen är dock starka:

– När man ser förslaget till budgeten känns det som om de gett upp sjukvården, men det jag reagerade mest på var hemställan kring en delning på kommun och region, det känns så oseriöst. Vi får inte mer pengar utan vi får mer administration. Det här är inget man gör över en natt, det här är jättestora omvälvande beslut, säger Eva Nypelius (C).

Inte heller Liberalerna tror på en uppdelning.

– I princip ger man ifrån sig det kommunala självstyret, säger Anna Hrdlicka (L).

Socialdemokraternas och Moderaternas budget som nu presenterats har ett beräknat positivt resultat på 87 miljoner kronor. I budgeten finns en personalkostnadskompensation på totalt 140 miljoner kronor, höjt friskvårdsbidrag och förmånscyklar för regionens personal. 

Fritidsbanken permanentas och regionen satsar 7,8 miljoner på att förstärka arbetet med IT-säkerhet. En ny anläggning för ridsport ska byggas vid Rävhagen och regionstyrelsen har beslutat att gå vidare med en ny ishall i Visby genom att låna ut 258 miljoner kronor till Visby Romas hockeyklubb som ska bygga den nya ishallen. De största långsiktiga investeringarna går till vatten och avlopp. Under åren 2025 och 2026 beräknas VA-investeringarna uppgå till 400 miljoner kronor. 

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) får knappt 10 miljoner kronor mindre i det som kallas resursfördelningsmodellen i budgeten.

– Vi blir av med pengar för att vi har färre barn och elever. Vi kommer att behöva anpassa oss till det, säger Oscar Lindster (S) Barn- och utbildningsnämndens ordförande.

I budgeten finns emellertid flera riktade insatser där nära 15 miljoner tillförs till BUN, bland annat till ökade resurser för små skolor och till driften för Alléskolan och Väskinde skola.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att BUN får minskad budget totalt. Det stämmer inte, varför Helagotland har uppdaterat artikeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!