När partiet höll kongress i november fanns flera motioner om ett tydligt nej till militäralliansen Nato och stopp för utökat samarbete. Trots det fick partistyrelsen stöd för en skrivning om fördjupat Nato-samarbete, men kongressen slog fast att Sverige inte ska ansöka om medlemskap. Den militära alliansfriheten ger Sverige handlingsfrihet att agera på det sätt som bäst gagnar avspänning och en fredlig utveckling samt säkrar landets självständighet i utrikespolitiken.
– De gotländska delegaterna röstade som de flesta andra, nej till Nato och fortsatt alliansfrihet, säger distriktsordföranden Ulla Pettersson.
Efter Rysslands invasion av Ukraina är läget förändrat. Partiet snabbehandlar frågan om Nato-medlemskap, och senast den 12 maj ska distrikten ha lämnat svar till partistyrelsen. Distriktsstyrelsen på ön sammanträder den 9 maj.
– Jag är inte säker på att vårt svar blir ett tydligt för eller emot, men vi kommer att lämna ett svar till partistyrelsen, säger Ulla Pettersson.
Diskussionen om Nato lär ta fart den 1 maj, då EU-minister Hans Dahlgren kommer till Gotland. Han är en av de 14 nyckelpersoner som partistyrelsen utsett för att hålla i dialogen med distrikten.
Hur går diskussionen i distriktet?
– Nato är en svår fråga. De skäl som talar emot Nato finns fortfarande kvar, men efter att besluten togs på partikongressen har den säkerhetspolitiska situationen förändrats. Dessutom har det stor inverkan vilken väg som Finland tar i Nato-frågan, säger Ulla Pettersson.