S slår tillbaka: Gotland klarar visst vårdgarantin
Jodå, Gotland klarar vårdgarantin. Och köerna till specialistbehandling har minskat påtagligt. Det hävdar kommunalrådet Åke Svensson (s) efter påhoppet från kristdemokraternas vice ordförande i måndags.
Men statistiken visar inte hela sanningen. Dels har tydligen inte alla uppgifter rapporterats in till SKL och dels har situationen ändrats sedan 31 juli. Och förändringen har inneburit en ytterligare förbättring av situationen.
Åke Svensson är övertygad om att den gotländska sjukvården till årsskiftet kommer att vara helt ifatt vad gäller gamla köer .
- Då kommer vi att ha klarat av den så kallade ryggsäcken; då ska alla som stod i kö när vårdgarantin infördes i fjol höstas ha fått sin behandling.
20 miljoner extra
Och när man väl kommit så långt kommer vårdgarantin att kunna hållas. Det är hans fasta övertygelse.
- Vi har visserligen inte fått de pengar vi äskade. Vi begärde 20 miljoner kronor extra för att klara vårdgarantin, men fick bara 12. Men jag tror vi kommer att klara det ändå, säger Åke Svensson.
Det prognosticerade underskottet för hälso- och sjukvårdsnämnden ligger på 8 miljoner kronor
I SKL:s statistik anges inte hur många patienter som fanns på de olika väntelistorna 31 juli, bara ATT det fanns patienter som inte fått behandling i tid. Lokala siffror visar att på vissa mottagningar handlade det bara om en eller två patienter, medan främst ortopeden och allmänkirurgin redovisade köer på 135 respektive 80 patienter.
Augustiförbättring
- Men vi har opererat ifatt otroligt bra på just ortopedin under året, säger Åke Svensson. Innan vårdgarantin var väntetiden cirka två år, nu hoppas vi att till årsskiftet kunna hålla vårdgarantins tre månader.
I listan härintill, hämtad från hälso- och sjukvårdsförvaltningens egen statistik på Gotland, kan läsas exakt hur många patienter som väntade på nybesök hos specialistläkare den 31 juli.
Under augusti månad har situationen förbättrats ytterligare. 17 mottagningar uppger då att de klarar vårdgarantin för nybesök. 13 klarar vårdgarantin till behandling/operation.
Fortsatta problem med köer finns främst på ortopeden och kirurgen.
Kirurgen uppgav den 24 augusti att drygt 30 patienter väntat mer än 90 dagar på slutenvårdsoperation och något fler på dagkirurgi.
Ortopeden hade cirka 25 som väntat mer än 90 dagar på slutenvårdsoperation och drygt hundra i kö till dagkirurgi. I samtliga fall handlade det om patienter som samtyckt till att vänta.
Många väljer att vänta
- Efter tre månaders väntetid informeras patienten om att han eller hon kan få sin behandling eller operation i något annat landsting. Samtidigt brukar vi även erbjuda en ungefärlig tid för när behandlingen kan ske här. Och de allra flesta väljer att vänta, säger Åke Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!