Så besegrar du höstdepressionen
När dagsljuset minskar ökar nedstämdheten och tröttheten och det är lätt att gå in i en ond cirkel av depression och negativa tolkningar av omgivningen. Vad kan man då göra för att pigga på sig i höstrusket? GA har träffat psykologer som ger sin bild av höstdepressionen och hur man rår på den.
Ljus viktigt. En sak som händer när vi får mindre ljus är att kroppens melatonin-nivå stiger, vilket påverkar dygnsrytmen.
Foto: Henrik Radhe
- Vi får en del nyanmälningar under hösten, särskilt i november. Det hänger mycket ihop med det här med mörkret och kylan.
- Om man har tendenser till depressivitet så kan det förvärras nu på hösten, säger Birgitta Andersson, psykolog och verksamhetschef på S:t Lukas.
1980-talet
Diagnosen årstidsbunden depression etablerades på 1980-talet. Det är ingen egen sjukdom, utan innebär depressionsperioder med tydlig koppling till årstiden. Det gäller inte bara hösten, utan också vintern och våren.
Ett vanligt symptom på en höstdepression är att man känner stor trötthet som inte blir mindre av mer sömn. Andra tecken är ökat sötsug, koncentrationssvårigheter och sämre aptit.
- Ljuset är väldigt viktigt. Ett råd jag brukar ge är att dra nytta av dagsljuset så mycket som möjligt, kanske ta en promenad, säger Birgitta Andersson.
Livsstil
Vissa är ärftligt mer känsliga för höstdepression, men livsstilen spelar också stor roll, menar Christine Senter, avdelningschef och psykolog på den öppna psykiatriska mottagningen i Visby.
- Det är viktigt att vara aktiv och göra saker som man mår bra av. Det löser inga problem att sitta hemma och dra sig undan från allt och alla, utan det gäller att aktivera sig. Om man ändrar sitt beteende kan man också ändra på tankar och känslor, säger hon.
Ond cirkel
En sak som händer i kroppen när vi får mindre ljus är att melatonin-nivån, det hormon som reglerar dygnsrytmen, stiger.
De sömnstörningar, koncentrationssvårigheter och känslor av nedstämdhet som blir följden kan leda till en ond cirkel, menar Christine Senter.
- Om man blir nedstämd börjar man lätt betrakta omgivningen genom ett depressionsfilter och göra negativa tolkningar av allt som händer. Då gäller det att försöka öva upp sin förmåga att se saker mer nyanserat och själv argumentera mot de här negativa tankarna.
Även Christine Senter lyfter fram ljuset som en viktig faktor. Det gäller att ta vara på dagsljuset.
- Förut var det populärt med ljusterapi, men det är inte lika effektivt som riktigt solljus, även om det är lite mulet som i dag.
Vardagen
Det gäller också att ta vara på och njuta av de små tillfällena av lycka i vardagen, säger hon.
- I stället för att utgå från att lyckan är att vara fullständigt lyckad, så kan man passa på att njuta av de här små stunderna som är så härliga i vardagen, som att få en stund tillsammans med barnen hemma i soffan.
Det finns ingen entydig förklaring till höstdepression. En teori är att melatonin, som styr dygnsrytmen, är en viktig faktor.
En annan är att serotoninsystemet, som spelar roll i depressioner, påverkas av bristen på ljus.
D-vitaminet i solljuset kan också vara en faktor.
Stress har negativ påverkan, och alkohol förstärker depressioner.
(Källa: Psykologiguiden)
En annan är att serotoninsystemet, som spelar roll i depressioner, påverkas av bristen på ljus.
D-vitaminet i solljuset kan också vara en faktor.
Stress har negativ påverkan, och alkohol förstärker depressioner.
(Källa: Psykologiguiden)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!