Januari månad
Denna artikel inleder vinterns upplaga av GT-serien "Månaderna", där vi ser tillbaka på året som gått. Förutom att påminna om de viktigaste nyheterna, plockar vi ut någon händelse eller företeelse från varje månad som vi vill följa upp.
I januari 2021 skrev GT om planerna på postutdelning endast varannan dag. Men hur blir det egentligen? Och när? Nu vet vi mer.
Redan på hösten 2020 genomfördes några test, på platser som Lund och Kävlinge. Post- och telestyrelsen (PTS), som bevakar att posten funkar på ett tillfredställande sätt överallt, gav sedan sitt godkännande till förändringen.
I år har varannandagsmodellen blivit verklighet i Skåne, Stockholmsområdet och delar av Västsverige. Något större ramaskri har det inte blivit.
På Gotland införs nyheten i vår, den andra maj. Torbjörn Helmersson, chef för posten i Visby, tror inte på någon utbredd ilska här heller.
– Samhället har ändrat sig i och med digitaliseringen, säger han.
I själva verket har antalet brev minskat med uppåt 15–20 procent årligen i flera år redan. Mycket av det som måste gå snabbt kommuniceras numera digitalt. Det är helt enkelt inte lika viktigt med "snabb post" längre.
Det finns fler skäl till att Torbjörn Helmersson tror på en odramatisk övergång:
– På Gotland är vi ju redan vana vid att båtar eller flyg kan bli inställda och att vädret kan ställa till det. Vi har förståelse för sånt här, säger han.
Men den viktigaste faktorn är kanske att förändringen inte gäller all post. Paket, varubrev och expressbrev kommer anlända som tidigare och de gula lådorna töms dagligen även i framtiden.
– Dessutom ändras inte målsättningen att de flesta breven ska komma fram inom två dagar, berättar Kurt Werkelin, som basar över posten i Hemse.
Huvudsakligen är det Postnords egna anställda som påverkas av vårens nyhet. Det handlar om en effektivisering; både fordonsflottan och personalstyrkan ska bantas något.
– Men vi hoppas kunna lösa det helt och hållet med naturliga avgångar, säger Kurt Werkelin.
De som blir kvar får också en ny vardag. Både Visbys och Hemses utdelningsområden delas i två. Detta försöker man lösa logiskt längs med postnummergränserna, för att undvika att "grannen får sin post men inte du", så långt det är möjligt.
– Brevbärarna måste ha kunskap om ett större område, men där har vi redan stor kompetens på Gotland, säger Kurt Werkelin.