Så botar du flygrädslan

Visst går flygrädsla att bota! Åtminstone enligt kursledaren Lennart Brunnkvist, som till veckan tar med sin fjärde kull­förhoppningsvis då före detta flygrädda ­på en flygning tur och retur Bromma.
­ Det finns absolut ingenting att vara rädd för, konstaterade han under gårdagens studiebesök på Visby flygplats.
Anna-Klara Ingvarsson, 17, var dock fortfarande inte helt övertygad...

Gotland2004-05-05 04:00

­ Det man inte har kunskap om, det föder osäkerhet och rädsla. Därför börjar vi kursen med att prata om flygningens principer, om hur 50 ton skrot kan lyfta från marken.
Boten mot flygrädsla stavas kunskap, konstaterar Lennart Brunnkvist. Han torde veta, med 40 år inom flygbranschen bakom sig, bland annat som trafikövervakare i Bromma och bokningschef i Visby. Nu håller han kurser för flygrädda, i Vuxenskolans regi.
De tio nuvarande deltagarna har fått lära sig om allt det tekniska som omgärdar flygning, som aerodynamik, navigering och säkerhetsrutiner. Konstiga ljud har fått sin förklaring, liksom hur klaffarna fungerar och vad det egentligen är som händer i en luftgrop.
Fast luftgrop heter det inte, påpekar Lennart.
­Det finns inga hål i luften! Däremot finns det varm luft rör sig uppåt och kall luft som rör sig neråt. Lyftkraften kommer inte underifrån som många tror­ två tredjedelar av den är ett vakuum, ett undertryck som drar vingen uppåt.
<span class=MR>Magen hamnar i halsgropen</span>
Termik, kallas luftrörelserna som kan få det att kännas som om magen hamnar i halsgropen och tvärtom. Och termik, konstaterar Lennart, är helt ofarligt. Enligt honom behöver man inte ens oroa sig för åska och blixtar.
­ Det finns ingenting att vara rädd för. Så länge piloterna själva ger sig upp kan man vara helt lugn.
En av kursdeltagarna är snart 18-åriga Anna-Klara Ingvarsson. Hennes mål är att bota sin rädsla och kunna resa med flyg i stället med buss, tåg och båt mellan hemmet i Malmö och studierna på Filmgymnasiet i Fårösund.
Hennes tidigare kontrollerbara flygrädsla växte sig övermäktig för ett par år sedan, på hemväg från Spanien. Anna-Klara fick panik och ville kliva av planet redan innan det lyft. Hon lugnade dock ner sig så småningom och genomförde resan, men sedan dess har hon inte vågat flyga. Nu ska det bli ändring på det.
Redan efter tre kurstillfällen kände hon sig lite lugnare och säkrare vid tanken på att återigen sätta sig i ett flygplan.
­Rädslan är inte helt borta, men jag har kunnat plocka bort vissa rädslor som kommer av exempelvis ljud och turbulens.
<span class=MR>Vet inte varför</span>
Vad Anna-Klaras rädsla beror på vet hon inte, vilket är fallet för de flesta. Oavsett vilket så är flygrädsla irrationell, menar Lennart. Rädsla är i sig en uråldrig skyddsmekanism som ska skydda oss från reella hot. Däremot kan han förstå att många tycker att det känns underligt att fraktas omkring på 10000 meters höjd.
­ Det är inte normalt att flyga omkring i luftrummet. Flyget är inte mer än 100 år gammalt.
Just därför är kunskap så viktigt­ och nästan lika betydelsefulla är förberedelserna. Viktigast av allt är att inte stressa, säger Lennart.
­Kliv upp i god tid om du ska flyga på morgonen.
­ Beställ gärna telefonväckning, man sover bättre om man inte oroar sig för att klockan inte ska fungera.
<span class=MR>Mat i magen</span>
Att ha mat i magen, inte dricka kaffe och inte ge barnen glass är andra goda råd. Och trots att det är ett frekvent förekommande "råd" så menar Lennart att man också ska undvika alkohol, även om det kan ha en lugnande effekt. Resultatet kan nämligen lika gärna bli det motsatta...
Akupunktur och terapi kan ge ytterligare hjälp för den som känner att det behövs, enligt Lennart.
Kursen avslutas nästa tisdag. Då ska de tio eleverna flyga, är det tänkt. Målet är att kliva på ett plan, flyga till Bromma, äta lunch där och sedan flyga hem till Visby igen. Enligt Lennart har samtliga deltagare på tidigare kurser funnits med på den avslutande lektionen.
Anna-Klara är dock inte helt säker på att hon kommer att klara av det.
­Jag tror det, men det känns fortfarande väldigt jobbigt.
Gårdagens studiebesök på Visby flygplats, med ingående information om flygledning och säkerhetsrutiner, förde dock Anna-Klara och hennes nio studiekamrater ännu lite närmare målet: att våga flyga.
Flygrädd. Anna-Klara Ingvarsson, 17, är rädd för något hon väldigt gärna vill kunna göra: flyga. Därför går hon på kurs med Vuxen-
skolans Lennart Brunnkvist, som efter 40 år inom flyget har en hel del kunskap och insikt att dela med sig av: "Det man inte har kunskap om, det föder osäkerhet och rädsla."Foto: Karin Blomquist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!