Så botar du sömnbristen

Är du en av alla gotlänningar som vrider dig sömnlöst om nätterna? Här är råden som kan ge dig nattsömnen tillbaka:

Råd. Psykolog Per-Niclas Olofsson uppmanar den trötte att söka medicinsk hjälp.

Råd. Psykolog Per-Niclas Olofsson uppmanar den trötte att söka medicinsk hjälp.

Foto: Lina Breisch

Gotland2017-02-01 13:10

Hur mycket behöver vi sova egentligen?

– Mellan sex och nio timmar, det är individuellt. Sov på regelbunda tider alla dagar, oavsett vardag eller helg. Byt tankesätt när du ligger och vrider dig i sängen, från ”jag måste sova” till ”okej, jag sover inte i natt men imorgon kommer jag att sova”. Det minskar pressen på att somna om, säger Per-Niclas Olofsson, psykolog vid Avonova företagshälsovård.

Hur viktigt är kost och motion för sömnen?

– Vi är gjorda för att vara ute mycket, gärna på förmiddagen i solljus. Att äta nyttigt mat och vara fysiskt aktiv är alltid bra. Alkohol däremot är katastrofalt för sömnen, du somnar fort men kommer inte ner i djupsömn.

Är det verkligen så dåligt att kolla sociala medier vid läggdags?

– Mobilskärmar utstrålar ett blått ljus som påverkar oss hormonellt, vi får högre melatonin som sätter igång vakenhormoner. Det bästa är att undvika mobilen just vid läggdags.

Hur påverkas vi efter en sömnlös natt?

– Man blir mer glömsk och lättare utmattad och utbränd. Den första delen av natten sover vi i djupsömn. Under den andra delen av sömnperioden renoveras våra korttidsminnen och hamnar i långtidslagring. Missar man den andra sömnperioden påverkas alltså korttidsminnet negativt.

Även känslomässigt påverkas vi av sömnbrist.

– Om du inte sover tillräckligt länge vaknar du med samma känsla som när du gick och lade dig. Efter en längre sömn vaknar du med ett neutralt känsloläge, säger Per-Niclas Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om