Så rankas Gotland mot kommuner i Sverige

I en ny rapport placeras Region Gotland på plats 81 av 290 kommuner. "Kommunikationer är A och O för en ö som Gotland", säger Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius.

Fredrik Bergström är affärsområdeschef på WSP och en av de som tagit fram Regionernas Kamp.

Fredrik Bergström är affärsområdeschef på WSP och en av de som tagit fram Regionernas Kamp.

Foto: Fredrik Bergström

Gotland2022-08-18 07:30

Den 18 augusti släpps rapporten Regionernas Kamp. Rapporten framställs av analys- och samhällsutvecklingsföretaget WSP.

– Rapporten tas fram för att få en bild över hur Sveriges kommuner utvecklas. Vi försöker jämföra kommuner som är så lika varandra som möjligt – vi jämför exempelvis inte Gotland med Stockholm, säger Fredrik Bergström som är affärsområdeschef på WSP.

undefined
Fredrik Bergström är affärsområdeschef på WSP och en av de som tagit fram Regionernas Kamp.

Rankningen av kommunerna grundar sig på olika faktorer.

– Vi ser på vad som är viktigt för kommuners robusthet. Här ingår bland annat befolkningsantal, arbetsmarknad och näringslivets karaktär, säger Fredrik Bergström.

Region Gotland landar på plats 81 av 290.

– Det är ofta storstäder och pendlingskommuner som tenderar att komma högre upp, alltså är det helt okej att hamna på den platsen.

Vilka styrkor har Region Gotland?

– En positiv sak är att det finns en hyfsat stor befolkning i jämförelse med många andra kommuner. Inkomstutvecklingen och antal personer med eftergymnasial utbildning har också ökat, och branschbredden får 10 av 10 poäng.

Kommunens betyg dras även upp av satsningar på klimatarbete och höga meritvärden i årskurs 9.

undefined
Region Gotland får höga betyg för branschbredd, klimatarbete och genomsnittligt meritvärde i årskurs 9.

– De gotländska skolorna är väldigt bra jämfört med många andra kommuner, vilket kan locka välutbildade människor till ön, säger Fredrik Bergström.

I rapporten dras regionens betyg ner av företagsklimatet och en stor andel äldre befolkning.

– Har man en ung befolkning är det fler som är i arbetsför ålder och kan betala skatt. Företagsklimat handlar om hur företagarna i en kommun upplever att det är att starta och driva ett företag. Här får Gotland bara får 2 av 10 poäng.

I framtiden finns det fler utmaningar för regionen, menar Fredrik Bergström.

– Den största utmaningen är att säkerställa en god tillgänglighet så att människor kan komma till och från ön enklare, inte minst för att fortsätta den goda utvecklingen där många flyttar till ön för att jobba på distans. Gotland behöver även få in fler företag som kan betala högre löner då kommunen är en av de med lägst inkomst i hela Sverige.

undefined
"I framtiden är den största utmaningen att säkerställa en god tillgänglighet så att människor kan bo och turista på ön på ett enkelt sätt", menar Fredrik Bergström på WSP.

Å andra sidan betonar Fredrik Bergström att det finns goda utvecklingsmöjligheter.

– Gotland är en fantastisk ö på många sätt med många kvalitéer där turistsektorn växer och fler jobbar. Utöver detta är Sveriges medlemskap i NATO också viktig då Gotland rent strategiskt ligger bra till.

Eva Nypelius som är Regionstyrelsens ordförande kommenterar resultaten från rapporten.

– Vi har en bra skola på Gotland och det är viktigt att vi håller fast vid det. Vad gäller hållbarhetsfrågorna har vi haft ett lyft med program som genomför åtgärder för miljön och hållbarheten. Vi har ju inte så många stora företag på Gotland utan duktiga småföretagare och entreprenörer så branschbredden blir naturlig.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius kommenterar WSPs rapport.

Att ön har ett tufft företagsklimat håller Eva Nypelius inte helt med om.

Vi är ett starkt småföretagarlän vilket gör att vi ändå måste ha ganska bra förutsättningar. Sen finns det såklart saker som måste förbättras då jag tror att många upplever mycket regelkrångel kring tillsyn och bygglov, något vi gör insatser för.

Eva Nypelius instämmer med Fredrik Bergström om de framtida utmaningarna.

– Kommunikationer är A och O för en ö som Gotland, därför gör vi allt vi kan för att ha snabba, prisvärda och hållbara transporter. Utöver det jobbar vi med att öka befolkningen i arbetsför ålder.

Om Regionernas Kamp

Rapporten utförs av WSP som är ett teknikkonsultbolag.

Kommunerna mäts utifrån deras förmåga att anpassa sig till utmaningar.

Rapporten grundar sig på statistik från bland annat Sveriges Kommuner, Statistiska Centralbyrån och Svenskt Näringsliv.

Gotland tillhör kategorin "Mindre stad/tätort" och jämförs med bl.a. Varberg, Ystad och Kalmar. Här får ön plats 11 av 29.

Nacka är den kommun som rankas högst av alla kommuner.

Källa: WSP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!