101-årige Osborn Nyström på Fårö har varit med om många oväder under sitt liv.
– Men aldrig en orange varning, konstaterar han.
Till Osborn Nyströms försvar var det bara några år sedan som SMHI bytte vädervarningssystem, och därmed ersatte de gamla kategorierna klass 1, klass 2 och klass 3.
En orange varning innebär att vädret kan medföra fara för allmänheten, allvarliga skador på egendom och störningar i samhällsfunktioner. Hittills har Osborn Nyström aldrig varit med om att ett oväder lett till att hemtjänsten inte tagit sig fram till honom.
– Jag hoppas det går bra i helgen också. Förr i tiden blev det ofta strömavbrott när det blåste mycket. Men nu när de grävt ner många kablar i marken har det minskat betydligt.
Med tanke på väderprognosen planerar nog många gotlänningar att tillbringa helgen hemma. Men några som måste ge sig ut, oavsett väderförhållandena, är hemtjänsten. På Region Gotland förbereder man sig inför ovädret på olika sätt, bland annat genom att ha extra marginal för körtider.
– Det tar längre tid att ta sig fram. Vi försöker inventera vilka vägar det kan bli svårt att ta sig fram på. Att vägar blir otillgängliga är vårt största problem, berättar Magnus Björk, hemtjänstchef på Gotland.
Vissa insatser som inte nödvändigtvis måste göras i helgen kan komma att skjutas på, som städning till exempel.
– Vi kan inte planera verksamheten som vanligt utan måste ta höjd för det här. Det gör vi genom dialog med brukarna och prioritering av insatser, säger Magnus Björk.
Dessutom tänker man extra mycket på Fårö och vad som händer ifall färjan blir inställd.
Magnus Björk vill uppmana alla att tänka lite extra på sina nära och kära under helgen.
– Vi kommer att göra vårt absolut bästa, men även vi kan köra fast. Så en generell uppmaning: Skänk en extra tanke till din granne eller anhöriga, slå en signal och kolla hur det är med dem.
Även på Primula hemtjänst laddar man upp inför helgen.
– Sen corona har vi fått en del vana kring det här med krisberedskap, man är rätt drillad, säger vd:n Anette Andersson.
Precis som på regionen sätts extra personal in, om nödvändigt kommer vissa insatser prioriteras genom ett så kallat ”krisschema” och bilarna har rustats med spadar. Primula hemtjänst verkar i Visby och kringliggande socknar, samt på norra Gotland. Svårast att ta sig med bil brukar vara till dem med enskild väg fram till huset.
– Det kan vara jättebesvärligt. Jag har varit med om att det fallit ner träd, då är det bara att ställa bilen och gå. Så vi uppmanar också personalen är att klä sig väl.
En fördel med just Gotland är dock, enligt Anette Andersson, personalens lokalkännedom.
– Kanske känner man någon i närheten som har en traktor och kan hjälpa till. Man får tänka lite utanför boxen.