Så drabbas ön av ett oljeutsläpp

Östersjön är ett av de mest trafikerade farvattnen. Varje dag passerar 200 fartyg Gotlands östkust.
Det gör det högst troligt att ett oljeutsläpp kommer att äga rum.
Ekologistudenter på Högskolan har studerat konsekvenserna av ett fingerat utsläpp.

Gotland2006-03-30 06:00
- Den här studien bygger på spekulationer och antaganden för att kunna förutse konsekvenserna av ett oljeutsläpp, sade Peter Tsardakis, en av studenterna.
Studenterna har simulerat ett utsläpp med hjälp av SMHI:s dataprogram. Scenariot var två fartyg som kolliderade utanför Gotlands östkust. Utsläppet blev 35 000 kubikmeter råolja. Det är ett väldigt stort utsläpp men det skulle räcka med betydligt mindre mängder för att det skulle få stora konsekvenser för miljön.
Gotlands räddningstjänst har inte tillräckligt med resurser för att klara av saneringsarbetet efter ett sådant stort utsläpp. Längs Gotlands östkust finns många naturreservat. Stockviken, Faludden, Grötlingboholme, Ytterholmen, Hummelbosholme och Närsholmen är platser med ett rikt fågelliv som enligt studien skulle vara värda att prioriteras.
- Frågan är vad som kommer att prioriteras. De ekonomiska eller de ekologiska värdena? frågade John Sällebrant.
Förutom omfattande miljöskador skulle det kommersiella fisket drabbas hårt. 70 till 80 procent av dem som livnär sig på fiske på Gotland skulle bli tvungna att sluta sina jobb. Bara två fiskebåtar på Gotland har kapaciteten att, om hamnen i Ronehamn skulle tvingas att stänga, ta sin fångst till Västervik.
Även turismen skulle drabbas. Årligen kommer 800 000 turister till Gotland. I april planerar många för sin semester så ett utsläpp runt den tidpunkten skulle kunna få negativa effekter. Men inte alls lika stora som för miljön.
- Ett dåligt rykte är lätt att bli av med. Eftersom det är flest svenska turister som besöker Gotland är inte det geografiska avståndet så stort och det kommer vara lätt att hålla sig informerad, sade Peter Tsardakis.
Det som i slutändan avgör ett oljeutsläpps omfattning är omständigheterna. Tidpunkten på året, väderförhållanden och havsströmmar spelar stor roll. Det kan till och med vara mer avgörande än själva mängden olja. Även om djur och växtliv skulle ta stor skada av ett utsläpp så har de en stor förmåga att återhämta sig.
Studenterna hoppas att studien kommer att användas av berörda myndigheter för planering och förebyggandet av framtida oljekatastrofer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om