Så får du getingfritt

Sommaren innebär ofta bråda dagar med bland annat sommar- och semesterplaner som ska sjösättas. Längtan är stor efter sköna, lata dagar i det gröna men det finns ett moln på himlen redan nu. Getingar.

Arkiv

Arkiv

Foto: Birgitte Meidell Roald

Gotland2014-06-25 14:33

–Rent generellt är de getingar som flyger runt just nu befruktade honor som ska etablera bon. Tar man kål på dem har man vunnit en del!

Det säger Peter ”Peppe” Wallén, verksamhetsledare vid Länsförsäkringar Gotlands skadedjursservice, en verksamhet som bolaget drivit i egen regi i drygt tre år.

Drottningar

Peppe Wallén berättar att han och hans kollegor hittills sett ganska mycket drottningar som är i farten och att allt tyder på att vi kommer få tampas med dessa riktigt farliga insekter i sommar. Fast det finns ingen säker prognos för det beror helt enkelt på hur vädret blir och om getingarna, som är rovdjur, har tillräcklig tillgång till mat. Det vill säga andra insekter.

–En sak som kan vara bra att veta är att de aldrig bosätter sig i sina fjolårsbon. De bygger alltid nytt, men de är förbaskat effektiva! säger Peppe Wallén och beskriver det största bo som han själv sett med egna ögon:

–Det var lika stort som en 120-liters sopsäck! Det vill säga 50-60 cm i diamter i cirka 70 cm högt. Ganska imponerande med tanke på att de byggt det på bara en sommar.

Getingar bygger sina bon främst av trä som är lite murket som de tuggar och blandar med sin saliv så att det blir en pappersmassa. Att bona skiftar i färg beror helt enkelt på vilken typ av trä som getingarna tuggat på.

–Jag har faktiskt sett att de gnagt på en trasmatta så den gav lite färg i boet, säger Peppe Wallén och skrattar.

Bekämpar

Länsförsäkringars skadedjursservice är inte den enda på Gotland, det finns andra som exempelvis Nomor, Anticimex och Inspectera, som alla arbetar med att bekämpa, inte bara getingar, utan även råttor och andra skadedjur.

–Vi på Länsförsäkringar gjorde 654 getinginsatser förra året av totalt 5435 åtgärder, berättar Peppe Wallén.

Han hoppas dock att vi får en lugn sommar när det gäller detta randiga rovdjur och tror inte att idyllen vid midsommarfirandet kommer hotas, i varje fall inte av getingar.

– Det är efter midsommar som det tar fart. Allra mest är det under sensommaren och ända fram till i september, säger han och fortsätter:

–Vi får hoppas att det blir en getingri sommar, ju mindre uppdrag desto bättre för ekonomin och för miljön! säger han och skrattar.

Geting-tips:

Förebyggande åtgärder:* Täta husets utsida i hål och springor för att minska förutsättningar för bra boplatser.* Se till att ventilationer och öppningar är försedda med insektsnät.* Avliva om möjligt de boplatssökande och befruktade drottningarna. Då minskas risken att de etablerar samhällen.* Ta bort bon så fort de upptäcks och inte blivit för stora. Gör detta en sen kylslagen kväll då getingarna är slöa och hemma i boet. Använd täckta kläder och myggluva.* Förbered grillpartyt genom att erbjuda ”dina” getingar alternativ föda. Ställ ut något gott en bra bit ifrån festen och i god tid innan den börjar.

Om du har fått oönskat besök:* Häng upp s.k. getingfällor en liten bit från husets uteplats.* Spraya insektsspray, en kylig kväll, in i synliga bon, men se till att skyddande kläder.* Täta ingångshål i tak och fasader så att de inte tar sig ut och in.* Ta bort hela bon genom att en kylslagen kväll trä över en plastpåse och skär ner boet i påsen. Knyt ihop och låt ligga någon vecka. Kasta sedan i soporna. Viktigt med tjocka handskar, heltäckande kläder och myggluva.

Hur undviker man stick?* Drick inte ur burkar och mörka flaskor som stått obevakade utan lock.* Undvik att ha otäckta sötsaker och kött framme när du äter utomhus.* Utför inga häftiga och yviga rörelser när getingar är i närheten.* Ha koll på varje tugga du äter utomhus.* Om du är överkänslig, se till att alltid ha din allergimedicin tillhands.* Be din läkare att testa om du är överkänslig.

Om du har fått stick:* Dämpa smärtan genom att fukta huden och gnida en tablett acetylsalicylsyra, typ Magnecyl på stickstället eller kyl med en isbit.* Cortisonsalva hjälper också mot svullnaden och smärtan.* Badda med vinäger är en icke vetenskaplig metod som också tycks fungera bra.

Ta omedelbart kontakt med läkare: * Om du har fått geting- eller bi stick i munnen eller hals. * Om du får feber, hudutslag eller svullnad på andra ställen än där sticket sitter eller känner illamående, slöhet eller andningssvårigheter. * Om du tidigare har reagerat kraftigt på insektsstick. * Om barn under 3 år eller gamla, drabbas av flera stick av bi och geting eller bett av broms.

↔Källa: Länsförsäkringar Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om