Även om klockorna nyligen ringt in det nya året är det i allra högsta grad dags att kika på hur välplanerade semesterdagar kan ge mer ledighet. 2025 är ett riktigt kanonår när det kommer till röda dagar, eftersom att alla hamnar på veckodagar.
Årets första trix för att få längre ledigt redan första veckan är att ta två dagars ledigt den andra och tredje januari. Då får man sex dagars sammanhängande ledighet med trettondagsafton, som infaller på måndagen den sjätte januari.
Sedan följer ett långt antal oxveckor innan kalendern bjuder på nästa omgång av röda dagar, under påsken. Eftersom denna alltid infaller över en helg gäller samma metod varje år. Om du som arbetstagare tar ledigt på torsdagen före påskhelgen eller tisdagen efter så får du fem dagars sammanhängande ledighet. Kan man ta ut fyra dagar innan eller fyra dagar efter påsken, ja då har man helt plötsligt tio dagars ledighet att arbeta med.
Första maj inträffar under 2025 på en torsdag. Tar man som arbetstagare ut en semesterdag på fredagen så har man förvandlat den röda dagen till en fyra dagars sammanhängande ledighet.
Kristi himmelsfärd infaller också den på en torsdag, den 29 maj. Med en semesterdag på fredagen så har helgen blivit fyra dagar lång.
Den nyaste röda dagen i kalendern, nationaldagen den sjätte juni, infaller under 2025 på en fredag. Det innebär att arbetstagare har tredagshelg att se fram emot i junivärmen.
Julen 2025 är något att planera redan nu. För julafton infaller på en onsdag. Därmed kan de som vill vara jullediga ta ut semester den 22 och 23 december för att kunna kvittera ut nio dagars sammanhängande ledighet.
Nyårsdagen 2026 infaller på en torsdag. Nyårsafton således på en onsdag, där få arbetar. Med tre dagars semester den veckan får man totalt sju lediga dagar i följd.
Det innebär att den som vill kan ta fem semesterdagar över jul och nyår för att kvittera ut 16 dagars ledighet. Inte illa!