Krav på bättring inför upphandling – tjafs om tillit

Under onsdagens nämndmöte i tekniska nämnden blev frågan om slamenhetens utsättningsutredning en riktigt het potatis. Som GT tidigare berättat så återremitterades ärendet till förvaltningen. Här är motiveringarna.

Det finns en rad stora frågor och problem på förvaltningen som först måste lösas innan det kan bli tal om konkurrensutsättning av slamtömningen.

Det finns en rad stora frågor och problem på förvaltningen som först måste lösas innan det kan bli tal om konkurrensutsättning av slamtömningen.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2021-10-22 07:01

Som motivering till återremiss har oppositionen tagit med åtta punkter, där den första är att nämnden getts för kort tid till diskussion på grund av sekretessen i ärendet. 

En utredning om fordonen måste också göras, och framförallt måste det "klargöras varför investeringar av fordon stoppas på förvaltningsnivå."

För GT har medarbetarna berättat:

– Vi har i fem års tid sagt att bilparken måste bytas ut, och där våra närmaste chefer har ansökt om att köpa nya. En gång hade vi till och med båtbiljetten bokad för en bil vi hyrt och som bara skulle hämtas. Men det stoppades från högre ort.

Oppositionen anser också att det saknas en utredning om vad det innebär ekonomiskt med en effektivisering genom exempelvis tvåskift, vilket var något som nämndens ordförande, Karl-Johan Boberg (C), nämnde under nämndemötet:

– Enheten har gått med underskott flera år, och det är nog en massa åtgärder som inte blivit genomförda och som måste göras i det här fallet. De måste nyttja investeringarna bättre. Till exempel kör man inte de här stora dyra bilarna i skift i dagsläget, det är en av många åtgärder som ännu inte genomförts, säger han.

En ännu mer oroande sak som framförs är att "det måste utredas varför medarbetare tvingas skriva bort LAS-företräde" (Lagen om anställningsskydd).

En övervägande del av motiveringen till återremissen handlar om arbetsmiljöproblematiken:

– Jag kan inte förstå hur Alliansen inte alls vill ta någon hänsyn till medarbetarna. På mötet Karl-Johan och jag deltog på med Kommunal, och gänget från slam, så var kritiken hård mot ledningen. Det fanns inget förtroende och tillit kvar. Chefer har fått sluta och medarbetarna har ingen delaktighet alls i besluten. Återkopplingen från det mötet blev ju att verksamheten skall konkurrensutsättas. Så får man inte behandla sin personal. Regionen skall stå för ett tillitsbaserat ledarskap som helt saknas i den här frågan, säger Tommy Gardell (S).

Boberg säger i sin tur:

– Tommy säger att det måste finnas tillit till ledningen, men tillit är dubbelriktat. Den byggs åt båda hållen, säger Karl-Johan Boberg.

Han menar även att arbetsmiljöproblematiken pågått sedan 2005. Många mandatperioder har passerat sedan dess, och ytterst ansvarig för arbetsmiljön på förvaltningen är nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!