Inför varje sommar införs bevattningsförbud på ön till följd av vattenbrist, något som de flesta år har trätt i kraft den 1 april. Men i år har man kunnat skjuta på förbudet till den 20 juni. Det är mycket tack vare regionens "Spara vatten"-kampanjer och att fler blivit mer uppmärksamma på sin vattenförbrukning, menar Peter Daun, kommunikatör för teknikförvaltningen på Region Gotland.
– Hela den här grejen handlar ju om att förflytta perspektivet och göra vattensparandet mer roligt. Vi är faktiskt bäst i Sverige på att minska vattenförbrukningen och det tror jag har att göra med att vi ser på vatten på ett annat sätt än vad många andra ställen gör. I år har vi sett att det varit bra fyllt i våra vattentäkter och det har gjort att förbudet för första gången på flera år kunde läggas senare än vanligt.
Som en del av "Spara Vatten" genomför Region Gotland tillsammans med reklambyrån, Differ Agency en rad kampanjer, bland annat "Fulaste gräsmattan" och nu med "Morgondoppet", som hållit till vid Kallis-bryggan under Almedalsveckan.
– Det har säkert varit 60 till 80 personer som kommit förbi varje dag och vi har fått så fin respons av alla. Det är härligt att börja morgonen såhär och göra folk glada, samtidigt som vi har fått prata om något som är väldigt viktigt, säger Mimmi Gibson.
Regionen har erbjudit de som kommer förbi för att ta sig ett dopp, lån av handduk, saltvattentvål och en kopp kaffe. De tio första som kommit varje morgon har även fått varsitt tvålkit hem, som är anpassade för att användas i sjöar och hav och som inte stör ekobalansen.
– Vi hoppas ju att fler ska välja att bada i havet istället för att ta en dusch varje dag och det känns som att det är flera som kommer ta med sig det här och tänka mer på det. Vi har hört från flera, både från andra regioner och besökare, att de borde göra detta där de bor och det är väldigt roligt, säger Mimmi Gibson.
– Det är kul att våra koncept sprids och att vi på Gotland blir föregångare. Att vi har bevattningsförbud är ju egentligen sista åtgärden och det är inte särskilt roligt med förbud. Vi vill hellre skapa fler morötter och mindre förbud, berättar Peter Daun.
Några som var glada för att ta sig ett morgondopp och njuta av en kaffe var besökarna Lisa Gustafsson och Ulrika Rattfeldt, som har varit på Gotland sedan i måndags.
– Det här är ett underbart initiativ av dem och man får en härlig start på dagen. Det var även första doppet för mig i år, jag kände att vi ska åka hem senare i dag och att fasiken jag är på Gotland, nu måste jag bada. Så i dag får jag köra på saltvatten i håret, säger Ulrika.
Lisa däremot började bada redan i maj när det var tolv grader i vattnet.
– Jag har badat nästan varje dag den här veckan. Det är så skönt att allt finns här så man slipper kånka på packning och att få ta en kaffe efteråt. Jag har faktiskt bara använt duschen i vår lägenhet här, en gång.
Åsa Engström och Sandra Månsson var på ön för att delta i Svensk sjuksköterskeförenings seminarium under Almedalsveckan, de passade på att bada innan de skulle bege sig hem igen senare under dagen.
– Vi värnar annars också mycket om miljön och välbefinnandet, så det här kändes jättebra, säger Åsa.
– Det här är så smart och det är så självklart att nyttja de resurser som finns samtidigt som det blir en trevlig inramning att göra det på det här sättet. Nu har vi fått en fantastisk start på dagen, säger Sandra.