Så färdas en klimatresenär
Många gotlänningar åker mycket bil, vilket släpper ut stora mängder koldioxid. Men bilåkandet leder också till att vi inte rör på oss tillräckligt. Kommunen slår nu två flugor i en smäll med kampanjen Klimatresenären.
Foto: Henrik Radhe
Därför har de bjudit in äventyrerskan Renata Chlumska. Hon kommer att prata om motivation och ge tips på hur man kan göra för att bryta invanda mönster och uppnå sina uppsatta mål. Hon berättar givetvis också om sina spännande äventyr. Det kommer också att hållas föredrag om till exempel vikten av fysisk aktivitet och om vad kommunen gör för att underlätta för cyklister och bussresenärer.
- I kommunen har vi länge känt att vi skulle vilja starta ett sådant här projekt, men det var först nu när vi fick det här klimatbidraget från Naturvårdsverket som vi kunde genomföra det, säger Bengt-Olof Grahn, ekostrateg och ledare för projektet.
Syftet med kampanjen är att uppmuntra gotlänningarna att åtminstone byta bort bilen.
- Vi vill framförallt få ner antalet korta resor.
Han säger att även om man är väldigt bilberoende på Gotland, så är det fortfarande relativt lätt att skära ner på de kortare resorna.
För då finns det nämligen väldigt bra alternativ till bilen.
- I tätorter är det ofta så att det till och med går fortare att ta sig fram med cykel än vad det gör med bil.
Men han säger även att gå också är ett bra alternativ för kortare sträckor. Att åka bil kostar dessutom en hel del pengar. När det gäller längre resor bör man i större utsträckning utnyttja kollektivtrafiken som är betydligt mer miljövänlig än biltrafiken.
Gratisbussar kommer att gå till och från tillställningen på måndag kväll från flera orter på ön.
Kampanjen Klimatresenären finansieras av Gotlands kommun tillsammans med Naturvårdsverkets klimatinvesteringsprogram, KLIMP. Läs mer på www.klimatresenaren.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!