Så förbereder Gotland för en smittsäker sommar

Pandemin är i ett relativt stabilt läge, men Region Gotland tar höjd för eventuella förändringar. Besöksnäringen hoppas nu på lättade restriktioner.

Almedalen

Almedalen

Foto: Arkivbild

Gotland2021-06-26 07:05

Midsommar står för dörren och Gotland går snart in i de mest intensiva turistveckorna. Trenden vad gäller smittspridningen av covid-19 är positiv.

– Just nu har vi definitivt en låg smittspridning. Det vi måste hålla ögonen på är deltavariantens fortsatta spridning, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.

Smittskyddsenheten har på olika sätt tagit höjd för sommaren. Exempelvis kommer det finnas hög kapacitet på provtagningen för covid-19. Provtagningsstationer finns i Visby, Hemse och Slite.

– Det ska vara enkelt för den med symtom att ta ett test, och det är angeläget att det finns en geografisk närhet till provtagningen. Vi bibehåller även kapaciteten på smittspårningen och fortsätter att leta efter relevanta virusvarianter.

Vad har ni med er för lärdomar från förra sommaren?

– Att vi måste titta noga på i vilka miljöer som smittspridning sker, så att vi vet om det finns en ökad risk någonstans och om vi i så fall måste ha tydligare råd, säger Maria Amér, och fortsätter:

– Erfarenheter från förra året visar att det finns en risk att vi slappnar av, vilket förra året skapade en smittovåg efter sommaren.

Regiondirektör Peter Lindvall känner sig trygg med regionens förberedelser för att kunna hantera en ökad smittspridning om det skulle krävas.

– Vi går in i sommaren med bra planering och bra beredskap. Vi har rekryterat många sommarjobbare och deras insats är ovärderlig.

Regionerna har sedan en tid tillbaka möjlighet att införa vistelseförbud på allmänna platser, där det finns risk för trängsel. Peter Lindvall har varit tydlig med att regionen inte kommer att tveka på att använda verktyget vid behov.

– Vi har bra koll på var trängsel skulle kunna uppstå. Det kan till exempel vara i anslutning till torg eller badplatser.

Det finns dock en oro bland exempelvis butikerna i Visby om just att trängsel kan uppstå när befolkningen på ön ökar kraftigt. Fortsatt gäller uppmaningen om att handla ensam, och butikerna skyltar om hur många personer som maximalt får befinna sig i lokalerna samtidigt.

– Det kommer att bli en utmaning för handlarna att se till att hålla maxantalet, och samtidigt erbjuda bra service. Det finns vissa butiker som bara släpper in två eller tre besökare. Man har vidtagit alla åtgärder men alla kan inte ha en anställd som står utanför och håller räkning, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

Olika aktörer på Gotland har tagit initiativ till lösningar. Exempelvis har Region Gotland bidragit med pengar till sommarvärdar, som ska förebygga trängsel på stan.

– Verksamheterna är generellt trygga med att det kommer folk, men man vill leva upp till förväntningarna. Folk betalar mycket för att åka till Gotland, och därför vill vi lägga stort fokus på service och bemötande, och att alla som kommer hit ska känna sig trygga, Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.

Folkhälsomyndigheten har presenterat olika nivåer för hur samhället kan öppnas successivt. Nivå två föreslås införas från 1 juli, men ännu har myndigheten inte kommit med något definitivt besked.

– Men trenden med smittoläget i Sverige gör att det ser hoppfullt ut, säger Maria Amér.

Frida Ganshed hoppas på ytterligare lättnader.

– Det vore jättevälkommet, att kunna ha servering under en längre tid och öppet längre på kvällen. Företagarna längtar efter det och är förberedda, säger hon.

Föreslagna råd 1 juli

Deltagartak höjs för privata sammankomster samt ännu ett steg införs för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Serveringsställenas öppettider förlängs, och regleringen på serveringsställen utomhus rörande maxantal per sällskap samt avstånd mellan sällskap tas bort.

Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus.

Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten på distans lättas.

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!