Följer Gotland målen för 2040?

Under onsdagen hölls en uppföljningskonferens utifrån den regionala utvecklingsstrategin ”Vårt Gotland 2040”. I den finns en tydlig plan vad som behöver genomföras och under konferensen presenterades hur det egentligen går för Gotland att nå målen.

Johann Malmström, näringslivsstrateg på Region Gotland, berättade om hur den hållbara tillväxten ser ut på ön och belyste de cirka 30 projekt som regionen i dag bedriver.

Johann Malmström, näringslivsstrateg på Region Gotland, berättade om hur den hållbara tillväxten ser ut på ön och belyste de cirka 30 projekt som regionen i dag bedriver.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-05-06 14:30

Det var Region Gotland i samarbete med länsstyrelsen och Campus Gotland som tillsammans med flera aktörer höll i onsdagens konferens. Där följdes utmaningarna upp som Gotland står inför, som kalk- och cementindustrins utsläpp, den sårbara vattenförsörjningen och den låga sysselsättningen bland unga, för att nämna några. 

Fokus låg på de tre genomförandeprogram som presenteras i Vårt Gotland 2040, där målen rör klimat, miljö och energi, näringslivets förutsättningar och innovation och det tredje social välfärd. Det som genomsyrade hela konferensen var hur Gotland ska bli mer hållbart. 

Inga nettoutsläpp av gaser till atmosfären 2040, kan det bli så? 

Det var frågan när ekostrategen Helena Andersson från regionen presenterade hur läget ser ut för klimat-, miljö- och energimålen för 2040. 

– Det minskar, men inte i den takt som behövs. Vi är omvärldsberoende på ön, men förändringar kan ske genom lokala aktiviteter med många engagerade aktörer, sa hon i sitt anförande. 

Vikten av bra kommunikationer för tillväxt och näringsliv var en del av det som lyftes fram, och Maja-Malin Ekelöf från regionen diskuterade nya transportmedel och den oro som i dag finns vid nuvarande transportupphandlingar. 

– Det är viktigt att aktörer inför en ny upphandling lyfter för Trafikverket varför bra kommunikationer är viktigt för Gotland, inte bara för en tio-års period utan hur vi kan få en långsiktig hållbar väg till ön. Exempelvis genom vätgasfartyg, vi arbetar även för elflyg till och från ön. Det ger ny tillgänglighet och kan bredda arbetsmarknaderna. Region Gotland har tillsammans med Svenska spel satt ljus på frågan och när tekniken väl är framme så är det värt att satsa detta på ön, sa hon. 


Johan Malmström, näringslivsstrateg på Region Gotland fortsatte i sitt anförande hur vi ska få en mer hållbar tillväxt till ön. 

– Redan 2013 sa en kollega att det behöver ske något nu, men det tog ytterligare tio år innan något konkret kunde ske. Nu behövs ett snabbtåg, sa han om de klimatutmaningar vi står inför.

Malmström gick vidare in på att en högre grad kvinnor startar företag på ön jämfört med fastlandet, att företagens omsättningar fortsätter öka, likaså varuexporten men som fortfarande ligger lågt jämfört med andra regioner. Även utmaningen att en betydande andel unga på Gotland saknar sysselsättning, vad gäller både studier och arbete, lyftes fram. 

– Vi behöver vända på alla stenar för att se att alla som kan ska få ett jobb, det finns ett stort behov av arbetskraft. Det ligger lågt i hela riket, men det är något sämre på Gotland, sa han. 

Ett av projekten ”Alla behövs på Gotland” lyftes fram, som leds av Maria Eliadis och Hanna Bergdahl på Tillväxt Gotland. Hanna Bergdahl var på plats och berättade mer om deras arbete med att matcha företags behov med unga individer som av flera anledningar inte kommit in på arbetsmarknaden. 

– Vi vet att sysselsättning är lösningen på mycket, men ibland hamnar man fel och då är det många som hellre tar det sammanhanget än inget alls. Men om vi lyckats med en matchning ser vi ju att både individen och företaget växer och resultaten har varit goda. Vi har arbetat med 120 individer, där över hälften har kommit ut till en anställning och där de övriga ändå gjort någon slags förflyttning, säger Hanna Bergdahl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!